Åpen for alle - alltid

Hovland innfridde i Europas Ryder Cup-triumf: – Tolv legender

Viktor Hovland herjet i singlekampen mot amerikaneren Collin Morikawa. Foto: Alessandra Tarantino / AP / NTB
Viktor Hovland herjet i singlekampen mot amerikaneren Collin Morikawa. Foto: Alessandra Tarantino / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Viktor Hovland var overlegen i duell mot Collin Morikawa i singlekampen i Ryder Cup søndag. Europa-laget slo USA 16,5-11,5 tross spenning på avslutningsdagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Europa har ikke tapt en Ryder Cup-turnering på hjemmebane siden 1993. Siden den gang har USA bare vunnet fire ganger, sist for to år siden.

Europeerne ledet med 10,5-5,5 foran siste dag og hadde historien på sin side. Comebackrekorden i Ryder Cup er på fire poeng. I 2012 snudde Europa 6-10 til seier på siste dag.

Det var til tider spennende i de siste kampene av årets duell, men tittelen endte til slutt på europeiske hender med sifrene 16,5-11,5. Sist utgave tapte de med 9-19.

– Det har vært en lang prosess og en fantastisk reise. Jeg nøt virkelig dette. Det var stressende, men jeg er så stolt av mine tolv gutter. Vi fikk et unikt bånd fra dag én, og de har gitt meg alt, sa lagkaptein Luke Donald til Sky Sports.

Svøpt i det norske flagget kunne Viktor Hovland løfte Ryder Cup-trofeet for første gang i sin karriere. Han var på det tapende laget i 2021.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har tolv legender og gladiatorer, sa Donald på seiersseremonien.

Hjemmejubel

Europa hadde en stor ledelse foran søndagens avslutningskamper og trengte bare å hente fire av tolv poeng. Det bidro blant andre Hovland til at laget greide.

– Jeg så opp mot resultattavla underveis og tenkte på hvor vi skulle finne de fire poengene, sa Donald.

Hovland sikret Europas første poeng for dagen da han slo Morikawa fire hull opp med tre å gå. Da også Rory McIlroy (mot Sam Burns) Tyrrell Hatton (mot Brian Harman) og Tommy Fleetwood (mot Rickie Fowler) tok seieren, var turneringstriumfen i boks.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Storspill

Hovland storspilte fra start i duellen mot Morikawa, og allerede på det tredje hullet knep nordmannen første stikk. Ledelsen ble doblet på det neste hullet.

– Morikawa gjør det lett for han. En perfekt start på dagen, kommenterte Viaplay-ekspert og europatourproff Espen Kofstad etter det fjerde hullet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På det sjette hullet økte Hovland på ny ledelsen.

– Han får mye billig nå, konkluderte Viaplay-kommentator Joakim Mikkelsen underveis.

Etter halvspilt runde hadde Morikawa redusert avstanden til tohullsledelse favør Hovland. Nordmannen lot seg imidlertid aldri affisere og vant til slutt med fire hull på sin amerikanske motstander.

Rekord

Hovland innledet årets Ryder Cup på briljant vis lørdag formiddag. Sammen med svenske Ludvig Åberg utklasset de stjerneduoen Brooks Koepka og Scottie Scheffler og avgjorde allerede på ellevte hull i foursome-spillet. Det er ny rekord i Ryder Cup uansett spilleformat.

Senere på dagen slet Hovland og Åberg tungt i fourball, og de tapte klart for duoen Sam Burns og nevnte Morikawa.

Søndag var alle de 24 spillerne i aksjon i tolv enkeltkamper. Det lå dermed totalt tolv poeng til fordeling. USA trengte et lite mirakel for å hente hjem turneringsseieren.

Neste Ryder Cup utgave spilles like utenfor New York om to år.