Spanske fotballtopper: Ber president Rubiales gå av med umiddelbar virkning

Det stormer rundt Luis Rubiales. Foto: Real Federación Española de Fútbol/Europa Press via AP / NTB
Det stormer rundt Luis Rubiales. Foto: Real Federación Española de Fútbol/Europa Press via AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lederne for de regionale forbundene i spansk fotball ber fotballpresident Luis Rubiales gå av umiddelbart som følge av det omstridte VM-kysset.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sent mandag kveld publiserte Det spanske fotballforbundet (RFEF) en felles uttalelse fra de regionale lederne i spansk fotball. Uttalelsen er utfallet av et varslet hastemøte i Rubiales-saken.

«Etter den siste tids hendelser og den uakseptable oppførselen som har alvorlig skadet spansk fotballs omdømme, ber presidentene om at Luis Rubiales umiddelbart annonserer sin avgang som president for RFEF», heter det der.

Videre oppfordres det til å gjennomføre det som omtales som en «en total og rask organisatorisk restrukturering av strategiske posisjoner i RFEF for å rydde plass for en ny ledelse».

Lederne i de regionale forbundene har også oppfordret den midlertidige fotballpresidenten Pedro Rocha til umiddelbart å trekke tilbake kommunikasjonen som er sendt Uefa og Fifa på vegne av forbundet mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ba om å bli suspendert

Det siste handler om at forbundsledelsen skal ha bedt Det europeiske fotballforbundet om å suspendere eget forbund som følge av brudd på reglene om politisk innblanding i fotballen.

En rekke spanske regjeringsmedlemmer har de siste dagene uttalt seg i Rubiales-saken og lagt press på forbundet. I Uefas regelverk heter det at politiske myndigheter ikke skal ha anledning til å påvirke beslutninger i idretten.

Fifa har på sin side suspendert Rubiales i 90 dager mens de etterforsker saken.

«Til slutt har kommisjonen av presidenter gitt sin enstemmige støtte til Pedro Rocha, med tanke på at han skal stå i spissen for en ny fase der dialog og forsoning med alle fotballinstitusjoner er linjen vi skal følge», heter det i mandagens uttalelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ville ikke trekke seg

Under en ekstraordinær generalforsamling i det spanske forbundet før helgen var den suspenderte presidenten klar på at han ikke hadde noen planer om å gå av. Siden har presset på ham økt ytterligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag ble det kjent at spansk påtalemyndighet har åpnet sak mot Rubiales for mulig seksuelt overgrep. Påtalemyndigheten skal nå innhente informasjon fra blant andre spilleren som fikk det mye omtalte kysset, Jennifer Hermoso.

Samtidig kom det rapporter mandag om at Rubiales' mor har låst seg inne i en kirke i Granada og sultestreiker som en støtte til sønnen. Hun kaller saken for en «umenneskelig og blodig jakt» på sønnen.

Rubiales kysset landslagsprofilen Jenni Hermoso på munnen i feiringen etter VM-seieren i Australia nylig. I etterkant beskrev spilleren kysset, som nærmest har satt Spania på hodet, som «en impulsiv, macho handling, malplassert og uten noen form for samtykke fra min side.»

Fotballpresident Rubiales har på sin side insistert på at det forelå et samtykke. Før helgen nektet han å fratre stillingen sin.

Ved siden av å være spansk fotballpresident sitter Rubiales også i styret i Uefa.