Al-Samarai ny idrettspresident – kun 29 stemmer til Kjøll

Zaineb Al-Samarai tar over som president i Norges idrettsforbund. Foto: Geir Olsen / NTB
Zaineb Al-Samarai tar over som president i Norges idrettsforbund. Foto: Geir Olsen / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Zaineb Al-Samarai tar over som norsk idretts øverste sjef. Hun slo suverent sittende president Berit Kjøll i tingvoteringen i Bergen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utfallet gikk i Al-Samarais favør med hele 138 stemmer mot Kjølls 29. Nok et bytte i toppvervet var som ventet. Etterpå var den ferske idrettspresidenten i tårer.

– Det var veldig stort og veldig gøy. Det var en stor, stor glede, sier den ferske idrettspresidenten til NRK etter å ha tørket gledestårene.

– Jeg er et følelsesmenneske. Jeg gråter hver gang jeg er på et idrettsarrangement og nasjonalsangen kommer. Så jeg visste at det kunne komme, fortsetter hun.

Al-Samarai kom til voteringen som innstilt kandidat av flertallet i valgkomiteen. Mange idrettskretser og særforbund hadde på forhånd stilt seg bak henne. Det samme gjorde flere medlemmer i idrettsstyret.

Kjøll ønsket en ny periode på toppen av norsk idrett, men fikk en stri valgkamp.

– Det jeg har opplevd tidligere, har vært som et barneskirenn sammenlignet med det jeg har opplevd det siste halvåret, sa hun på talerstolen før avstemningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etterpå var hun klar på at hun var forberedt på valgnederlaget.

– Jeg har jo hatt, som jeg har sagt hele veien, lave skuldre og har kjempet en god sak. Jeg har valgt å stå i løpet for at jeg tenkte det var bra for demokratiet. Det er det som har drevet meg. Jeg har troen på det å stå solid i løp og støtt i lederskapet, og det har jeg gjort uten å tenke så mye mer på det, sa Kjøll til NTB.

Tøff valgkamp

Kjøll har hatt en tøff valgkamp der en mye omtalt og kostbar varslingssak satte henne i en utsatt posisjon. Negative oppslag preget nyhetsbildet rundt NIF og måten situasjonen ble håndtert på. Etter valget var hun klar på at tanken på demokratiet hjalp henne til å stå løpet ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg valgte å stå i løpet for at jeg tenkte det var bra for demokratiet. Det er det som har drevet meg, sa Kjøll til NTB.

Hun synes selv hun har stått sterkt i stormen og håper det blir hennes ettermæle.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg angrer ikke på noen ting. Jeg synes vi har stått støtt i en veldig krevende periode og levert solid for norsk idrett. Det er det jeg håper blir mitt ettermæle, sa Kjøll.

Nå venter mer fritid, familie og forskjellige andre styreverv. 67-åringen er ikke ferdig i idretten ennå.

– Jeg har hele tiden tenkt at jeg kom til å vinne uansett. Enten ble jeg valgt her, eller så vant jeg den andre biten med mer fritid og andre spennende oppgaver. Det er familie og venner og styreverv som jeg tenker å fylle tiden min videre med, sa Kjøll.

Få støttespillere

Norges Håndballforbund og Norges Friidrettsforbund var blant Kjølls fremste støttespillere, men det var langt fra nok til å bli første gjenvalgte idrettspresident på 2000-tallet.

For fire år siden ble hun valgt med 50,61 prosent av stemmene mot storfavoritten Sven Mollekleivs 49,39.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under bildet)

Berit Kjøll fikk ikke fornyet tillit som idrettspresident. Foto: Geir Olsen / NTB
Berit Kjøll fikk ikke fornyet tillit som idrettspresident. Foto: Geir Olsen / NTB

Historisk

Al-Samarai blir landets første idrettspresident med minoritetsbakgrunn. Som sjuåring flyktet hun og familien til Norge fra Irak.

Hun har de siste årene jobbet som kommunikasjonsrådgiver. Al-Samarai er utdannet jurist ved Universitetet i Oslo og har bakgrunn som politiker for Arbeiderpartiet.

Arne Bård Dalhaug går inn i vervet som 1. visepresident. Den tidligere generalløytnanten ble valgt etter akklamasjon.

Forsamlingen fulgte også valgkomiteens innstilling på fire styreplasser. Det vil si at Sebastian Henriksen, Astrid Strandbu og Marco Elsafadi ble gjenvalgt, mens curlingspilleren Mia Larsen Sveberg er ny.

Et benkeforslag fra Vestfold og Telemark idrettskrets om å få valgt inn Hans Erik Utne, vant ikke fram.