Tidligere skiskyttertopp Anders Besseberg tiltalt for grov korrupsjon

Anders Besseberg avbildet som IBU-president under VM i skiskyting i 2017. Mandag tok Økokrim ut en korrupsjonstiltale mot ham. Foto: Berit Roald / NTB
Anders Besseberg avbildet som IBU-president under VM i skiskyting i 2017. Mandag tok Økokrim ut en korrupsjonstiltale mot ham. Foto: Berit Roald / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skiskyttersportens tidligere leder Anders Besseberg (77) tiltales i korrupsjonssaken som har hengt over ham i flere år, opplyser Økokrim.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tiltalebeslutningen blir Besseberg anklaget for grov korrupsjon i perioden 2009 til 2018. Det er i tråd med siktelsen Økokrim tok ut mot ham i etterforskningsfasen.

– Økokrim mener det er bevis for at tiltalte har mottatt bestikkelser sammenhengende over en tiårsperiode. Alvoret understrekes ved det tillitsbruddet dette innebærer i lys av hans verv som president i IBU, sier påtaleansvarlig og førstestatsadvokat Marianne Djupesland.

Mandagens nyhet kom fem år etter at Besseberg gikk av som president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU). Det var et verv han hadde hatt siden 1992.

Strafferamme på ti år

Allerede i oktober 2017 begynte østerriksk politi å jobbe med saken. Seks måneder senere ble IBUs hovedkvarter i Salzburg gjennomsøkt, og like etter bekreftet Besseberg at det også hadde vært razzia på gården hans i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han har hele tiden benektet å ha gjort noe ulovlig. Grov korrupsjon har etter norsk straffelov en ramme på inntil ti års fengsel.

Økokrim tok i 2020 over korrupsjonsdelen av anklagene, mens østerriksk politi fortsatte etterforskningen om bedrageri og dopingsvindel. Besseberg er blitt beskyldt for å ha hjulpet Russland med å skjule doping.

Knusende rapport

IBUs uavhengige integritetsenhet har også gransket Besseberg de siste årene, men en konklusjon lar fortsatt vente på seg. I januar 2021 ble det lagt fram en rapport på oppdrag fra skiskytterforbundet, og der var det flere alvorlige beskyldninger mot Besseberg.

De gikk blant annet ut på at han hadde latt seg kjøpe for å beskytte russiske interesser. Videre ble han koblet til prostituerte, dyre gaver og gratis jaktturer.

Også IBUs tidligere generalsekretær Nicole Resch har vært under politietterforskning. Hun fikk også sterke anklager mot seg i granskingsrapporten.

Besseberg har vært æresmedlem i Norge idrettsforbund siden 2015. For to år siden uttalte NIF at de ville avvente utfallet av IBU-etterforskningen før det vil bli vurdert å ta Besseberg-saken inn for forbundets domsutvalg.