Friidretten opphever dopingutestengelsen av Russland

Russland har vært utestengt fra friidretten siden 2015 som følge av flere dopingskandaler i statlig regi.
Russland har vært utestengt fra friidretten siden 2015 som følge av flere dopingskandaler i statlig regi.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det internasjonale friidrettsforbundet (WA) har besluttet at Russland ikke lenger skal være utelukket som følge av skandalen med doping i statlig regi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avgjørelsen ble tatt under et tre dager langt WA-styremøte i Monaco. Nyheten ble sluppet på en pressekonferanse i etterkant.

Friidretten utestengte Russland høsten 2015 etter at en rapport konkluderte med at landet hadde drevet med systematisk og statsstøttet doping.

Siden har kun enkelte russere fått delta i internasjonale friidrettskonkurranser under et nøytralt flagg.

Foreløpig vil ikke opphevelsen av dopingstraffen gi frislipp for russisk deltakelse. Landet er fortsatt utestengt på grunn av sin krigføring i Ukraina. Det samme er Belarus for sin rolle i invasjonen.

Sentral nordmann

Friidretten var først på banen med å straffe Russland på bakgrunn av dopingskandalen. Den internasjonale olympiske komité (IOC) fulgte etter i 2016, da den mye omtalte McLaren-rapporten avdekket at et statlig dopingprogram ble brukt under vinter-OL i Sotsji to år tidligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rune Andersen har siden utestengelsen ledet en uavhengig arbeidsgruppe på vegne av friidretten og vært helt sentral i Russland-spørsmålet. Nordmannen har jevnlig gitt WA-styret anbefalinger om veien videre, og hver gang har konklusjonen vært at tiden ikke var inne for å oppheve straffen.

I 2023 kom vendepunktet.

Overbevist

Russlands friidrettsforbund (Rusaf) har måttet oppfylle en rekke krav for å bli tatt inn i varmen igjen.

– Alle krav er blitt møtt, sa Andersen torsdag.

Han er overbevist om at Rusaf har fått på plass en ny kultur og håndhever en nulltoleranse i dopingsaker.

WA-president Sebastian Coe benyttet anledningen til å rose jobben Andersen og arbeidsgruppen har lagt ned over mange år.

– Jeg vil uttrykke min dypeste takknemlighet for at de har holdt kursen og hjulpet oss med å løse en stor integritetsutfordring i sporten vår. Det har vært en enorm oppgave gjennom sju år, sa Coe.