Totalforbud mot fluorsmurning i langrenn og skiskyting fra neste sesong

Det blir forbud mot fluor neste sesong. Foto: Vidar Ruud / NTB
Det blir forbud mot fluor neste sesong. Foto: Vidar Ruud / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det blir fullstendig forbudt å bruke fluorholdig skismurning i internasjonale konkurranser i ski og skiskyting fra neste sesong.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det opplyser Det internasjonale skiforbundet (FIS) og Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) i hver sin pressemelding onsdag.

Begge forbundene vedtok i august å utsette totalforbudet. Årsaken var blant annet at man ville gi nødvendig med tid til ytterligere å utvikle testmaskinen som skal avsløre eventuelt fluorjuks og prosedyrene rundt bruken av denne.

Omfattende utprøving av testapparatet Alpha II ble gjort i løpet av sommeren i fjor og forrige sesong. Representanter for nasjonale forbund og Det internasjonale skiforbundet (FIS) bidro til arbeidet.

Apparatet ble blant annet testet og brukt under verdenscupen i skiskyting i Holmenkollen i fjor vinter, og i etterkant ble det gjennomført storstilt fluortesting i østerrikske Ramsau av om lag 50 toppsmørere, deriblant norske.

Utfallet av disse testene ble i etterkant omtalt som skuffende.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avgjørende skritt

I onsdagens pressemelding henviser FIS til at en arbeidsgruppe med representanter fra både skisporten og skiskyting har jobbet med saken. Arbeidet gjør at man nå skal være trygge på at en tilstrekkelig pålitelig testmetode er utarbeidet.

FIS opplyser videre at det vil bli gjennomført testing under store arrangementer som verdenscup, VM og junior-VM for å forsikre seg om at ingen ski har fluorsmurning under seg. På mindre arrangementer blir det gjort stikkprøver.

– Vi er glade for at vi nå fullt ut kan implementere fluorforbudet i våre store konkurranser, sier FIS-visepresident Roman Kumpost.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er et avgjørende skritt for å garantere integriteten til konkurranser og minimere virkningen av disse produktenes helse- og miljøeffekter, legger han til.

Det internasjonale skiskytterforbundet opplyser at testmaskinen som skal benyttes, er utprøvd en rekke ganger gjennom sesongen som nå går mot slutten. Under verdenscuprennene i Östersund ble det gjennomført det som omtales som en suksessrik test.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen i Tallinn

– Det er ingen grunn til at skisporten skal fortsette å spre helseskadelige fluorstoffer i miljøet. Stoffene har fått betegnelsen Forever Chemicals og er av europeiske myndigheter identifisert som vår tids største kjemiske miljøtrussel med betydelig helsefare for de som blir eksponert for det, sier forsknings- og utviklingssjef Christian Gløgård i Swix.

Skiprodusenten skriver i en pressemelding at under bysprinten i Tallinn tirsdag kan det med sikkerhet fastslås at alle løperne brukte fluorfri skismøring.

I Tallinn gikk for første gang løperne med ski som var smurt felles.