Klæbo kan tangere utrolig Johaug-rekord: – Favoritt i alle de fire løpene

Johannes Høsflot Klæbo herjet igjen. Her fra sprinten i Drammen. Foto: Lise Åserud / NTB
Johannes Høsflot Klæbo herjet igjen. Her fra sprinten i Drammen. Foto: Lise Åserud / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Langrennsstjernen Johannes Høsflot Klæbo avsluttet i egen klasse og tok sin 16. seier i verdenscupen denne sesongen. 20 ser ikke umulig ut før de siste rennene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klæbo har vunnet 16 av de 27 individuelle rennene i verdenscupen. Den forrige rekorden på én sesong hadde Martin Johnsrud Sundby (14) i 2015/16.

Rekorden uansett kjønn er Therese Johaug med 20 triumfer i 2019/20-sesongen. Den er ikke umulig for Klæbo med tre sprintrenn og 20 kilometer fellesstart igjen.

– Han er favoritt i alle de fire løpene. Han kommer til å gi absolutt alt helt inn, sier tidligere landslagstrener Vidar Løfshus i Viaplays studio.

Klæbo smilte komfortabelt da han satte seg i lederstolen, vel vitende om at dette kunne bli en ny triumf. Det ble det.

– Nesten så jeg koste meg oppover

– Han disponerer løpet helt perfekt. Han går på sine styrker, holder igjen i motbakkene og har mye krutt å kjøre med, sa Viaplays ekspert Niklas Dyrhaug.

Den siste kilometeren var 26-åringen utilnærmelig. Martin Løwstrøm Nyenget ble toer med 10,7 sekunder opp til Klæbo. Etter 9,1 kilometer var Nyenget 0,4 sekunder foran Klæbo, som er enig i at han har tatt steg når det kommer til å disponere kreftene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har blitt bra, sa han til NTB.

– I dag var det nesten så jeg koste meg oppover. Gode ski, godt og trygt feste, og det var superdigg, la Klæbo til.

Klæbo erkjenner at han begynner å nærme seg tom tank, men han har planer om å fullføre sesongen med stil.

– Vi må bare prøve å holde oss friske. Det er det ingen garanti for. Det er mye som ruller ut her, så vi får bare se. Nå er planen å gå i morgen (sprint), og så skal vi ta en vurdering på søndag (stafett).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg til tangering av Johaugs rekord står også Sundbys poengrekord i verdenscupen for fall med full klaff i de siste rennene. Hovedpersonen selv tenker ikke på rekorder i like stor grad.

– Uansett hvordan sesongen ender, kommer jeg til å være veldig godt fornøyd. Jeg har aldri vært i nærheten av å ha en så god sesong, sa Klæbo til Viaplay.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alt stemte

Harald Østberg Amundsen ble nummer tre, 20,7 sekunder bak. Det er første pallplass i klassisk for 24-åringen.

– Jeg har ikke vært i nærheten tidligere. Jeg følte at alt stemte, sa Amundsen til Viaplay.

Åtte nordmenn stilte til start i Falun. Alle var innenfor topp ti før bursdagsbarnet Calle Halfvarsson (34) dyttet Mikael Gunnulfsen ned til 11.-plass. I femmila i Holmenkollen var det ti nordmann på de ti første plassene.

Pål Golberg ble nummer fire, og Erik Valnes kom på 7.-plass. Simen Hegstad Krüger ble åttendemann, mens Didrik Tønseth kom på plassen bak.