Champions League: Historisk Haaland scoret fem mål mot RB Leipzig

Erling Braut Haaland lekte seg i 8-delsfinalen mot RB Leipzig.
Erling Braut Haaland lekte seg i 8-delsfinalen mot RB Leipzig. Foto: Carl Recine / Reuters

Erling Braut Haaland var brennhet foran mål da Manchester City knuste RB Leipzig 7-0 i mesterligaens åttedelsfinale tirsdag.

Nordmannens tre scoringer før pause punkterte dobbeltoppgjøret, og senere bidra han med to mål til på Citys vei mot 8-1-seier sammenlagt.

Etter tirsdagens scoringsfest er Haaland oppe i utrolige 33 mål på 25 kamper i den gjeveste europacupen. Mot Leipzig viste han igjen at tenningsnivået skrus til et ekstra hakk når Champions League-hymnen spilles.

Han er den tredje i historien som scorer fem mål i én og samme mesterligakamp. Lionel Messi (for Barcelona mot Leverkusen i 2012) og Luiz Adriano (for Sjakhtar Donetsk mot Bate Borisov i 2014) har gjort det tidligere.

Haaland er både den raskeste (antall kamper) og yngste til 30 mål i turneringen. Dessuten har han satt klubbrekord i City med 39 scoringer i løpet av én sesong.

Effektivt

Etter 1-1 i den første kampen i Tyskland hadde Leipzig et berettiget håp om en skrell i Manchester, men drømmen om avansement ble knust av et par effektive Haaland-minutter midtveis i første omgang.

City hadde allerede produsert et par store sjanser da dommer Slavko Vincic valgte å blåse hands på Leipzig-back Benjamin Henrichs og straffespark til City. Avgjørelsen ble raskt omdiskutert blant eksperter og i sosiale medier, men ga like fullt Haaland sjansen til å score sitt 29. Champions League-mål.

Nordmannen var sedvanlig sikker fra straffemerket og hamret ballen ned i høyre hjørne.

Bare to minutter senere var spisskjempen på farten igjen. Han presset gjestenes keeper Janis Blaswich til å gjøre et svakt utspill, og senere la han igjen ballen til Kevin De Bruyne. Citys midtbanestrateg hamret ballen i tverrliggeren, men Haaland nikket inn returen.

Heldig Ederson

3-0 kom like før pause etter en heading av Ruben Dias på corner. Portugiserens forsøk gikk akkurat ikke over mållinjen, og ved bakre stolpe kunne Haaland dytte inn nok en scoring.

I mellomtiden hadde gjestene hatt uflaks med en dommeravgjørelse igjen. City-keeper Ederson var langt ute på banen og klippet ned Konrad Laimer, men slapp unna både frispark og utvisning. I stedet fikk Leipzig-spissen Timo Werner gult kort for protester.

City-showet fortsatte etter sidebytte. Ilkay Gündogan skaffet seg plass og klemte inn 4-0 nede i hjørnet, og Leipzig-spillerne virket helt utslåtte.

Heftig målteft

Verre skulle det likevel bli. Etter et hjørnespark og en god dobbeltredning av Blaswich i det 53. minuttet havnet ballen i beina på Haaland, som dundret inn sitt fjerde mål for kvelden.

Det neste målet lignet på 5-0-scoringen. Blaswich fikk bare slått et City-forsøk ut igjen i feltet, og der lå Haaland perfekt plassert igjen. Nordmannen fikk en enkel jobb med å sette inn 6-0 i nettveggen.

Haaland kunne deretter jaktet målrekorden i en enkeltkamp i mesterligaen, men manager Pep Guardiola valgte å spare sin stjernespiss. Etter 62 minutter og fem scoringer ble jærbuen erstattet av Julián Álvarez.

Den siste halvtimen ble en transportetappe for City, som kontrollerte begivenhetene og sikret avansement til kvartfinalen med god margin. På overtid skrudde De Bruyne inn 7-0 med et langskudd.