Kalvå gikk inn til VM-sølv på tremila – dominante Andersson vant VM-gull

Kalvå rykket ifra mot slutten av tremila og fikk noen sekunder til gruppa bak. 30-åringen spurtet inn til sølv i konkurranse med Karlsson. Foto: Heiko Junge / NTB

Anne Kjersti Kalvå vartet opp med en sterk avslutning og tok VM-sølv på tremila i Planica-VM. Svenske Ebba Andersson tok VM-gullet på overlegent vis.

Kalvå rykket ifra mot slutten av tremila og fikk noen sekunder til gruppa bak. 30-åringen spurtet inn til sølv i konkurranse med Frida Karlsson.

Andersson gikk halve tremila alene i front og gikk i mål etter 1.22,18. Kalvå tok sølvmedaljen, mens Karlsson endte som nummer tre.

Trener: – Helt fantastisk

Kalvå tok dermed sin første individuelle VM-medalje. Tidligere i mesterskapet har hun tatt VM-gull på stafetten og sølv på lagsprinten.

– Det var en veldig god innsats. Det var spennende på slutten, men helt fantastisk, sa en rørt landslagstrener Stig Rune Kveen til NRK.

– Det så ut som Frida kom i veldig stor fart og at sølvet kom til å ryke, men så hentet hun fram noen superkrefter, fortsatte Kveen.

Store avstander

Den svenske duoen Andersson og Karlsson ledet an etter første runden var gjennomført. Alle de fire norske lå innenfor topp ti bare sekunder bak.

Andersson økte tempo betydelig på den andre runden og ingen av de andre konkurrentene klarte å holde følge. Kalvå jaktet imidlertid svensken i en trio med svenske Kerttu Niskanen og amerikanske Rosie Brennan på plassene bak.

Etter den andre runden valgte Andersson å gjøre skibytte. Det samme valgte de andre konkurrentene innenfor topp ti. Kalvå gikk ut på den andre runden som toer med 19,8 sekunder opp til svensken i ledelse.

Overlegen

Forspranget økte ytterligere på den tredje runden, mens lagvenninnene Karlsson og Linn Svahn tok seg opp til gruppa som jaktet bak.

– Det er en gruppe med ulike styrker. Frida (Karlsson) har bra kapasitet og (Linn) Svahn har en kjempebra spurt, forklarte NRK-ekspert Therese Johaug.

Med en runde igjen lå Andersson over minuttet foran den nærmeste gruppa bak. Det endte med VM-gull. Therese Johaug var regjerende mester på øvelsen fra VM i Oberstdorf.