Lundby ville avslutte sesongen en måned før VM-sølvet: – Tenkte at dette gidder jeg ikke mer

Maren Lundby setter bakkerekord i VM-rennet i hopp stor bakke onsdag.
Maren Lundby setter bakkerekord i VM-rennet i hopp stor bakke onsdag. Foto: Heiko Junge / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

For en måned siden måtte Maren Lundby overtales til å fortsette sesongen. Onsdag tok hun VM-sølv etter to år med motgang. – Jeg har vært langt nede, sier hun.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lundby satte bakkerekord i første omgang og tok sølv i storbakken i Planica. Bakteppet var en tøff kamp med helseutfordringer.

Derfor smakte sølvet som gull. Etterpå ville alle snakke med hoppdronningen fra Bøverbru og høre om reisen hun har bak seg siden det historiske VM-gullet i Oberstdorf for to år siden.

Til NTB setter Lundby ord på de mange tunge stundene hun har hatt med helseutfordringer hindret henne i å gjøre det hun liker aller best.

– Jeg har egentlig tenkt at dette gidder jeg ikke mer. Og det er ikke så lenge siden sist jeg tenkte det. Jeg har vært langt nede, sier 28-åringen mens hun kjemper med tårene.

Deretter kommer innrømmelsen: Hun kunne vært hjemme på sofaen onsdag framfor å kjempe om VM-medaljer i Slovenia. For kun en måned siden, i forbindelse med verdenscuprennene i Willingen, hadde hun lyst til å si at nok er nok.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er derfor jeg må takke Clas Brede (Bråthen) og Christian (Meyer) som har hatt trua på meg. Jeg hadde lyst til å sette en strek over sesongen i januar, men de fikk meg på bedre tanker. Det skal jeg jaggu takke dem for, sier Lundby mens tårene triller.

Takker familien

VM-sølvvinneren fremhever også teamet i Olympiatoppen som har hjulpet henne de siste årene med ernæringsfysiologer i spissen.

– Og så må jeg takke familien min. De heiet veldig på meg hele veien, og de har fått dager med mye drit fra meg, sier Lundby.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter 139,5 meter i første omgang onsdag var Lundby i delt ledelse med den canadiske verdensmesteren Alexandria Loutitt. Så fulgte hun opp med finaleomgangens til da beste hopp på 133 meter.

Etterpå så 28-åringen sin 19-årige rival Loutitt hoppe hele 136,5 meter, og dermed måtte hun nøye seg med sølv. Det ødela på ingen måte humøret.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg følte at jeg nesten vant gull i gårsdagens kvalifisering, da jeg kjente at jeg kunne være best i verden, sa Lundby til NTB.

Historisk

Lundby ble tidenes første verdensmester da hoppkvinnene inntok storbakken for første gang i VM-sammenheng i Oberstdorf for to år siden. Siden det historiske gullet har hun kjempet i motgang.

Onsdag kveld var Bøverbru-jenta igjen blant verdens aller beste skihoppere.

Det kom overraskende på mange, inkludert henne selv. Etter treningshoppingen i storbakken vedgikk Lundby overfor NTB at hun ikke hadde ventet å hoppe på så høyt nivå.

Hoppstjernen kom til VM med usikker form, men gjorde sin beste konkurranse på to år da hun ble nummer sju i normalbakken i Planica. I etterkant av den oppturen varslet Lundby at hun hadde stor tro på enda større fremgang i storbakken.

Den spådommen viste seg å holde stikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Strøm på femte

Anna Odine Strøm ble nummer fem i rennet, Thea Minyan Bjørseth nummer åtte og Silje Opseth nummer 16.

Onsdagens medalje er Lundbys tiende i VM-sammenheng. Den første, en sølvmedalje, tok hun i blandet lagkonkurranse under VM i Falun i 2015.

Lundby har nå tatt individuelt gull i tre verdensmesterskap på rad. Hun vant også i normalbakken i Seefeld i 2019.