Haaland-mål hjalp City til seier i toppkampen – leder Premier League etter 3-1 over Arsenal

Erling Braut Haaland feirer etter sin scoring i Manchester Citys 3-1-seier over Arsenal. Foto: Kin Cheung, AP / NTB Foto: NTB

Erling Braut Haaland scoret det siste målet da Manchester City slo Arsenal 3-1 i onsdagens toppkamp. Nå leder laget hans Premier League.

Haalands 26. seriemål for sesongen punkterte kampen i det 82. minutt, etter at Kevin De Bruyne og Jack Grealish hadde gitt blåtrøyene ledelsen hver sin gang.

De Bruyne slo ballen skrått ut til den norske superspissen, som brukte en berøring og plasserte ballen sikkert i lengste hjørne, denne gang med høyrefoten.

– Vi kan alle være enige om at Arsenal har vært det beste laget denne sesongen, men vi spilte en fantastisk kamp og fikk tre veldig viktige poeng. Nå er vi med igjen, sa Haaland til Amazon Prime.

– Pep gjorde noen justeringer i pausen, og i dag fikk vi kvaliteten ut av alle spillerne.

Takehiro Tomiyasu ble ulykkesfugl i Arsenals storstue. Han var skyld i kampens første mål, mens skuddet fra Grealish sneiet ham og utmanøvrerte keeper Aaron Ramsdale da City tok ledelsen for godt i det 72. minutt. Haaland var involvert i forspillet til det målet.

Ikke skarpe nok

For en snau måned siden hadde Martin Ødegaards lag åtte poengs forsprang på City, men nå har lagene like mange poeng, og City best målforskjell. City har riktignok spilt en kamp mer.

– Kampen ble avgjort foran målene, og der var vi ikke skarpe nok i dag, verken offensivt eller defensivt. De var bedre enn oss. Det handlet ikke om en spiller, men om hele laget, sa Ødegaard til Amazon Prime.

– Det var utrolig atmosfære, og vi er så takknemlige for alle som kom og bidro til det. Vi skal jobbe hardt for å slå tilbake og gi dem noe å glede seg over.

Det var høy temperatur både på og utenfor banen, og blant annet dyttet De Bruyne til Mikel Arteta da Arsenal-manageren hindret ham i å ta et raskt innkast.

Store sjanser

Begge lag hadde sjanser til å avgjøre på 1-1. Eddie Nketiah var noen millimeter fra å få foten på Tomiyasus innlegg på åpent mål, og litt senere var det flipperspill i Arsenal-målgården, før Ramsdale kastet seg i beina på Haaland.

Dommer Anthony Taylor pekte på straffemerket da Haaland ble revet ned av Gabriel i feltet i det 56. minutt, men nordmannen fikk ikke sjansen til å ta straffespark. Etter en langvarig VAR-gjennomgang ble det slått fast at Haaland så vidt var offside da Kyle Walker spilte ham fram.

I stedet kom 2-1-målet da Gabriel mistet ballen til Bernardo Silva, som spilte fram Haaland. Han spilte inn til Ilkay Gündogan, som rullet ballen videre til Grealish i drømmeposisjon.

Kjempetabbe

City tok ledelsen vel midtveis i den første omgangen på en kjempetabbe av Arsenals høyreback Tomiyasu som ble glimrende utnyttet av De Bruyne.

Tomiyasu hadde tilsynelatende kontroll etter at William Saliba ble presset av Haaland til å stusse et oppspill bakover, men presset av Grealish valgte japaneren å spille blindt bakover mot Ramsdale. De Bruyne kom mellom og lobbet følsomt over keeperen.

Ødegaard var raskt borte hos Tomiyasu og løftet haken hans, før han manet de andre spillerne til innsats.

Rett før scoringen hadde Eddie Nketiah hatt kampens første store sjanse for Arsenal da han fikk gå opp og nikke uhindret på et innlegg fra Oleksander Zintsjenko, men han traff dårlig og sendte ballen utenfor.

VAR-straffe

Arsenal hadde dominert spillemessig, men frustrasjonen var i ferd med å bre seg da laget på dramatisk vis fikk utligningen. I det 39. minutt slo Granit Xhaka en bakromspasning som Nketiah nådde før keeper Ederson og listet ballen mot mål. City-spillerne pustet lettet ut da Nathan Aké kastet seg inn på strek og klarerte, men dommeren pekte på straffemerket.

Ederson dundret nemlig inn i Nketiah og sendte ham i bakken. Målvakten hadde nettopp fått gult kort for uthaling av tiden og var litt heldig som fikk bli på banen. Det vil bli diskutert etter at det endte med Arsenal-tap.

Ederson prøvde å psyke ut straffeskytter Bukayo Saka, men Arsenal-unggutten holdt nervene under kontroll og sendte ballen lavt i hjørnet dit Ederson pekte, mens målvakten sprellet i det andre.

I sjette og siste tilleggsminutt i omgangen traff en Rodri-nikk tverrliggeren etter et frispark. Til slutt skulle City likevel få juble.