Tsjekkia sier blankt nei til russisk OL-deltakelse

Tsjekkia vil ikke ha russiske deltakere i Paris-OL. Foto: Thibault Camus / AP / NTB
Tsjekkia vil ikke ha russiske deltakere i Paris-OL. Foto: Thibault Camus / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tsjekkiske myndigheter og landets OL-komité tar avstand fra IOC-signalene om at russiske og belarusiske utøvere kan få delta i Paris-OL under nøytralt flagg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I slutten av januar åpnet Den internasjonale olympiske komité (IOC) for at russiske og belarusiske utøvere kan få delta i neste års sommerleker under særlige betingelser, deriblant at det må skje under nøytralt flagg. Det til tross for den pågående krigen i Ukraina.

Utspillet har skapt rabalder både i Norge og internasjonalt.

Amerikanske myndigheter har åpnet for å ta russerne og belaruserne tilbake i varmen, mens en rekke europeiske nasjoner har inntatt stikk motsatt ståsted. Tsjekkia føyer seg inn i rekken av de sistnevnte.

Støtter ikke boikott

«Russiske og belarusiske idrettsutøvere kan ikke få konkurrere ved De olympiske leker,» uttalte den tsjekkiske OL-komiteen i en uttalelse mandag.

«Vi kan ikke se noen grunn til å endre de gjeldende sanksjonene», la den til.

Flere land, blant dem Ukraina og Estland, har varslet at det kan bli aktuelt å boikotte Paris-OL dersom IOC likevel konkluderer med at russere og belarusere får delta. Så langt vil ikke tsjekkerne gå.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Vi vil naturligvis respektere viljen til hver enkelt utøver hvis de bestemmer seg for ikke å delta,» uttalte imidlertid OL-komiteen.

Tydelig statsminister

Polens sportsminister Kamil Bortniczuk sa i forrige uke at han forventet at 40 land vil stå samlet i kampen mot at russiske og belarusiske utøvere skal få delta.

Tsjekkias statsminister Petr Fiala er på samme linje.

– Jeg kan egentlig ikke forestille meg at russiske og belarusiske idrettsutøvere konkurrerer i Paris i en tid da ukrainske idrettsutøvere dør mens de forsvarer landet sitt, sa han mandag.

– Under disse omstendighetene høres ikke deltakelse fra russiske idrettsutøvere i De olympiske leker ut som en god idé for meg, la Fiala til.