Overraskende resultater gir økt medaljehåp i VM: – Ikke mange som hadde forventet

Sjur Ole Svarstad håper at de norske langrennsjentene skal kjempe om medaljer på alle distanser. Foto: Lise Åserud / NTB
Sjur Ole Svarstad håper at de norske langrennsjentene skal kjempe om medaljer på alle distanser. Foto: Lise Åserud / NTB Foto: NTB

Langrennsjentenes landslagssjef Sjur Ole Svarstad har økt medaljeforventningene etter de gode prestasjonene denne sesongen.

– Ja, jeg er jo veldig fornøyd med norsk kvinnelangrenn i vinter. Det er gøy å se at vi henger med i kampen om pallplassene i så mange renn. Det var det ikke mange som hadde forventet, sier Svarstad til NTB.

Han presenterte tirsdag de 12 løperne som skal kjempe om edelt metal i ski-VM i Planica fra 22. februar til 5. mars.

En overraskende sterk stopp, sett forventningene før sesongen.

Da var det flere langrennseksperter som mente at de norske jentene ville få store problemer med å henge med i toppen denne vinteren.

Før sesongen etterlyste TV 2-ekspertene Petter Northug og Petter Skistad utvikling fremfor resultater hos de norske damene, mens Expressen-kommentator Thomas Pettersson mente de svensken langrennsjentene måtte finne seg en ny konkurrent, ettersom Norge ikke dugde lenger.

Langt over forventningene

Likevel er fasiten 18 pallplasser, hvor av tre er seire, tre uker før VM starter. Svarstad har til og med måttet vrake Mathilde Myhrvold, som gikk inn til 3.-plass på sprinten i Val di Fiemme.

– Det må være deilig å ha et sånt luksusproblem nå?

– Det er jo det. Og det er en veldig vanskelig vurdering. Vi har jo kommunisert en rekke uttaksrenn og det har vært en kamp om plassene hele vinteren, svarer Svarstad.

To av Norges tre seire denne sesongen har kommet i sprint. Lotta Udnes Weng vant i Val di Fiemme, mens Kristine Stavås Skistad gikk til topps i Les Rousses.

Tiril Udnes Weng står med den siste norske seieren fra jaktstarten i Val Müstair.

– Et veldig tøft mål

Svarstad forteller at de før sesongen satt seg et mål om å kjempe om medalje på alle distansene i VM.

– Det synes vi var et veldig tøft mål da, men vi ser jo nå at det er mulig. Med god form og gode ski kan vi klare det, og det er veldig motiverende.

– Er det mer realistisk nå?

– Ja, det opplever vi at det er. Så det er spennende. Jeg har tro på alle distanser. Jeg tror vi kan kjempe høyt oppe på hver eneste distanse. Vi har gode sprintere og vi har gode distanseløpere.