Magnus Carlsen tapte for Giri etter kjempetabbe: – Amatørmessig!

Magnus Carlsen tapte for Anish Giri i Nederland tirsdag og er på etterskudd i Wijk aan Zee-turneringen. Her under Norway Chess i fjor. Foto: Carina Johansen / NTB
Magnus Carlsen tapte for Anish Giri i Nederland tirsdag og er på etterskudd i Wijk aan Zee-turneringen. Her under Norway Chess i fjor. Foto: Carina Johansen / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Magnus Carlsen gjorde noen grove feil og tapte for Anish Giri i sjakkturneringen i Wijk aan Zee tirsdag. Han er på etterskudd i kampen om turneringsseier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Carlsen har vunnet turneringen åtte ganger, flere enn noen annen, men med to poeng på de fire første partiene (en seier, to remis og ett tap) henger han etter. Feilene som felte ham mot Giri lover heller ikke godt.

Carlsen hadde ikke tapt for nederlenderen i langsjakk på 12 år, men etter 35 trekk måtte han gratulere Giri med seieren.

– Jeg følte meg ikke så dårlig i dag, men jeg overså løperretretten hans til d5. Det var en kjempeoverseelse. Når man gjør feil i såpass kompliserte stillinger, blir det ofte skjebnesvangert, sa Carlsen til TV 2.

– Det er utrolig kjedelig å tape, men det er tidlig i turneringen og ingen krise. Jeg får bare prøve å ta meg sammen og spille bra.

– Amatørmessig!

Med hvite brikker skaffet Giri seg tidlig et lite overtak, men det ble plutselig stort da Carlsen i 22. trekk gjorde et springertrekk datamaskinene likte svært dårlig. Da Carlsen i sitt neste trekk slo en bonde med tårnet, kalkulerte datamaskinene at Giri hadde en vinnende stilling. 71 prosent seierssjanse hoppet opp til 97.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Amatørmessig, rett og slett, var Jon Ludvig Hammers kommentar til trekket i TV 2s sending.

– Det gikk fra relativt likt til bare tapt med en gang, samstemte Carlsen.

– Jeg prøvde desperat å komme inn i det igjen, men han spilte godt og slapp meg ikke inn.

Etterlengtet

Giri var svært fornøyd med seieren.

– Jeg har alltid fortalt om at jeg slo Magnus da jeg var 16 år, men jeg har ikke gjort det igjen siden, og jeg har sett andre spillere klare det. Jeg er glad for at det skjedde i dag, sa han til TV 2.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han var ikke helt enig med Carlsen om hvor godt han spilte.

– Han må legge lista lavt for meg. Jeg gjorde en feil der det holdt på å glippe, sa han.

Nederlenderen har tre poeng av fire mulige så langt og leder turneringen sammen med Nodirbek Abdusattorov. De er ett poeng foran Carlsen.

Etter at partiet var over, hadde spillerne en langvarig hviskende diskusjon ved brettet om valgene underveis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi snakket om at det var en stilling vi har vært i tidligere, i 2009. Vi husket det begge to, sa Giri til TV 2.

Gleder seg

Onsdag er det hviledag i turneringen. Torsdag spilles det ikke i Wijk aan Zee, men i fotballklubben Ajax' storstue i Amsterdam. Da spiller Carlsen mot Abdusattorov.

– Det blir morsomt. Jeg ser fram til å komme i gang igjen på en fantastisk fotballarena. Så får vi se om det er en fantastisk sjakkarena også, sa Carlsen til TV 2.

Søndag var han på Ajax-kamp der.