Klæbo jakter Northug foran Tour de Ski-starten

Johannes Høsflot Klæbo etter sammenlagtseieren i Tour de Ski sist sesong.
Johannes Høsflot Klæbo etter sammenlagtseieren i Tour de Ski sist sesong. Foto: Terje Pedersen / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen bør bli overrasket om Johannes Høsflot Klæbo (26) står igjen med flest etappeseirer i Tour de Ski-historien etter årets 17. utgave

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lørdag åpner årets skiball i Mellom-Europa med sprint i fri teknikk i sveitsiske Val Müstair.

Petter Northug er den mestvinnende herreløperen gjennom tidene i Tour de Ski målt i antall etappeseirer. Ingen har vært på pallen flere ganger i herreklassen, og ingen slår hans 13. etappeseirer.

Johannes Høsflot Klæbo står så langt med 11. etappeseirer. Det antallet vil høyst sannsynlig øke etter årets sju etapper fra starten i Sveits til avslutningen opp monsterbakken i Val di Fiemme søndag 8. januar.

Klæbo har vunnet Tour de Ski sammenlagt to ganger (2019 og 2022), og han er favoritt til å ta sin tredje denne gangen. i russernes fravær er nok landsmannen og verdenscuplederen Pål Golberg den hardeste utfordreren.

Delt i tet

Petter Northug har på sin side vunnet sammenlagt bare én gang, og det er en seier med en liten bismak. Opprinnelig var det nemlig Martin Johnsrud Sundby som vant, men han ble senere fratatt seieren fordi han hadde brukt astmamedisinen salbutamol på ureglementert vis. Dermed rykket Northug opp til 1.-plass fra sin opprinnelige 2.-plass.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Petter Northug har lagt opp verdenscupkarrieren, men har siden gjort comeback som langløper. Tour de Ski-livet hans er derimot over. Der må han nøye seg med å jobbe som ekspert for TV 2.

Therese Johaug og Polens Justyna Kowalczyk blir heller ikke å se i Tour de Ski mer. Begge står med 14 etappeseirer i kvinneklassen, og ingen har flere. Av aktive løpere følger Ingvild Flugstad Østberg og USAs Jessica Diggins nærmest med sju og seks etappeseirer.

Flest

Kowalczyk slår Johaug i antall sammenlagtseirer. Kowalczyk har fire mot Johaugs tre. I klassen for menn er Dario Cologna mestvinnende med fire sammenlagtseirer. Både Johaug og Cologna la opp foran denne sesongen. Begge finnes fortsatt i skimiljøet gjennom sine jobber som ekspertkommentatorer.

Tour de Ski har vært en suksess for Det internasjonale skiforbundet (FIS) siden Vegard Ulvang og Jürg Capol kom opp med ideen for snart 20 år siden. Tour de Ski ble første gang arrangert i sesongen 2006/2007 med tyskeren Tobias Angerer og finske Virpi Kuitunen som vinnere.