Iver Tildheim Andersen med sensasjonsseier i verdenscupen – trippel norsk

Iver Tildheim Andersen under herrenes 15 km fri teknikk i verdenscupen i langrenn på Lillehammer fredag. Foto: Heiko Junge / NTB
Iver Tildheim Andersen under herrenes 15 km fri teknikk i verdenscupen i langrenn på Lillehammer fredag. Foto: Heiko Junge / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

22-åringen Iver Tildheim Andersen serverte et langrennssjokk og sikret seier i verdenscupen i Lillehammer. Norge dominerte totalt med ni mann blant de ti beste.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Andersen gikk som en klokke hele veien og ga ikke konkurrentene en sjanse på 10-kilometeren i fri teknikk. Didrik Tønseth tok andreplassen og hadde 2,8 sekunder opp til dagens store overraskelse.

Hans Christer Holund ble nummer tre, 9,1 sekund bak vinneren.

– Det er helt sykt og gøy først og fremst. Jeg hadde ikke forventet å vinne i dag, sa Andersen til TV 2.

– Jeg har tydeligvis gått fort. Det er egentlig bare flaks at jeg er med i dag. Det er to under-23-plasser i verdenscupen. Jeg så at jeg sto i 50 i odds for seier. Da tenkte jeg at jeg skulle overraske. Det er lov å være glad, men ikke ta av. Jeg kommer til å kose meg i kveld med beina høyt, sa Andersen.

Veteran Sjur Røthe (34) ble nummer ni, 24,7 sekunder bak dagens mann. Han beskriver Andersen som en tøffing.

– En veldig treningsivrig type som ikke er redd for å trene litt. Han er en tøffing. Jeg har vel ventet litt på at han, om ikke vinne verdenscuprenn, skulle prestere høyt oppe. sa Røthe til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– At han skulle gå rett opp og vinne, det var litt overraskende, erkjente Røthe.

Styrte alt

Andersen debuterte i verdenscupen på femmila i Holmenkollen i mars. Der ble han nummer 24. Fredag leverte han karrierens beste renn.

– Dette er vanvittig. Han var ikke i nærheten av å sprekke heller, sa TV 2s ekspert Petter Skinstad under sendingen.

– Han er en rolig og sindig mann utenfor sporet, la Skinstad til om Andersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere av favorittene hadde tidene til Andersen å gå på, men det hjalp dem ikke nok. Han tok plass i lederstolen i målområdet, og der ble han sittende til alle løpere hadde sett seg slått av Rustad-løperen.

Total dominans

Norge hadde ni mann blant de ti beste på en kanondag for de norske løperne. Briten Andrew Musgrave, bosatt i Norge, tok 4.-plassen.

Andersen meldte seg med seieren på med tanke på en plass i ski-VM i Slovenia i februar og mars. Holder 22-åringen seg frisk, ligger det an til at han debuterer i verdensmesterskapet senere denne sesongen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen timer før start kom meldingen om at sesongens dominerende løper, Johannes Høsflot Klæbo, ikke var frisk. Han kjente «murring» i halsen og valgte å stå over. Det er uklart om han starter i helgen.

Lørdag venter sprint i fri teknikk på herreløperne. Søndag skal det avvikles 20 kilometer i klassisk stil med fellesstart.