Oddvar Brå kolliderte med elg på riksvei 3 gjennom Østerdalen: – Jeg ble helt satt ut

Oddvar Brå mener en kombinasjon av flaks og det faktum at han kjørte en flunkende ny bil, bidro til at han slapp unna kollisjonen uten skader. I et ublidt møte med skikongens bil, måtte skogens konge gi tapt. – Elgen var stein dau, forteller Brå. (Arkivfoto fra 2015)
Oddvar Brå mener en kombinasjon av flaks og det faktum at han kjørte en flunkende ny bil, bidro til at han slapp unna kollisjonen uten skader. I et ublidt møte med skikongens bil, måtte skogens konge gi tapt. – Elgen var stein dau, forteller Brå. (Arkivfoto fra 2015) Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 71 år gamle skilegenden var på vei i bil fra Oslo til Trondheim da det plutselig smalt i sidedøra.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg fikk en støkk, og ble helt satt ut. Summa summarum må jeg si at jeg var heldig, sier Brå til Adresseavisen.

Skikongen har kjørt gjennom Østerdalen mange ganger og kjenner derfor riksvei 3 svært godt. Fredag 18. november var han på vei hjem til Byåsen Trondheim på det han trodde skulle bli en grei transportetappe.

Tviholdt på rattet

Han forteller at kjøreforholdene var gode, og at han ante fred og ingen fare da han satt bak rattet i sin nye bil.

I løpet av sekunder var situasjonen snudd på hodet. Etter et smell begynner bilen å riste. Han tviholder i rattet for ikke å miste kontrollen på bilen, før han får bremset ned og parkert bilen i en avkjørsel langs veien.

Så går det opp for ham hva som har skjedd. Bilen har fått skader som tyder på et kraftig sammenstøt. Speilet var avrevet og førerdøra var påført flere bulker. Likevel ble ikke vinduet på bilen knust.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Elgen var stein dau

Oddvar Brå mener en kombinasjon av flaks og det faktum at han kjørte en flunkende ny bil, bidro til at han slapp unna kollisjonen uten skader.

Han får raskt kontakt med medtrafikanter. De kan fortelle at elgen allerede er fjernet fra veibanen.

– Så ringer vi politiet. Elgen var stein dau, forteller skikongen til avisen.

Brå opplevde noe tilsvarende på riksvei 3 for syv-åtte år siden ved Åsta i Innlandet. Den gang kom en elg flyvende gjennom lufta etter at en trailer hadde kjørt på en elg. Brå rakk ikke å bremse, men kjørte over elgen, som døde i sammenstøtet. Også den gang gikk det bra med den erfarne sjåføren.

Brakk staven – vant VM-gull

Oddvar Brå står oppført med 16 individuelle norske mesterskap, og vant fem kongepokaler. I verdenscupen tok han tre sammenlagtseire og 14 individuelle seire. Fra 1968 til 1989 vant deltok Brå i fem OL og seks VM.

Under ski-VM i Oslo i 1982 vant han gull på 15 kilometer. På stafetten ble det gull etter en dramatisk innspurt som endte med at Brå brakk staven, før han kjempet seg tilbake med ny stav og kom i mål på samme tid som Aleksandr Savjalov. Dermed delte Norge og det tidligere sovjetunionen VM-gullet.