Konkurrenter og trenere hyller Klæbo etter hans 50. verdenscupseier

Johannes Høsflot Klæbo skifter til tørre klær etter 10 km klassisk for menn i Ruka lørdag.
Johannes Høsflot Klæbo skifter til tørre klær etter 10 km klassisk for menn i Ruka lørdag. Foto: Terje Pedersen / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Johannes Høsflot Klæbo (26) har utklasset og parkert samtlige konkurrenter i sine to første verdenscuprenn for sesongen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lørdag slo han Pål Golberg på 2.-plass med 20,5 sekunder på 10-kilometeren i klassisk stil. Tredjemann Martin Løwstrøm Nyenget ble hektet av med 28,5 sekunder.

Seieren var Klæbos nummer 50 i verdenscupen. Måten det skjedde på, var nærmest magisk. Da han spadde på med krefter på den siste runden, var det ingen som var i nærheten av å holde følge.

– Har du noen gang vært en bedre skiløper enn du er nå?

– Det er vanskelig å si. Jeg har i hvert fall hatt gode dager, og kroppen spiller godt på lag. Jeg treffer godt teknisk og føler at jeg gjør mine arbeidsoppgaver bra. Jeg åpner kontrollert uten å miste det og har mye å gi på sisterunden. Det lønner seg i denne løypa her. Mot slutten gir jeg alt jeg har, sa Klæbo til NTB.

I øyeblikket er det vrient å se hvem som kan slå ham. I skrivende stund er han favoritt i alle øvelser han måtte stille opp i under VM i Planica i februar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Få går vakrere på ski enn Johannes Høsflot Klæbo. Her under 10 km klassisk for menn i Ruka lørdag. Foto: Terje Pedersen / NTB
Få går vakrere på ski enn Johannes Høsflot Klæbo. Her under 10 km klassisk for menn i Ruka lørdag. Foto: Terje Pedersen / NTB

Lovord

Utlendingene snakket også om utklassing, og de norske trenerne og Klæbos lagkamerater lot seg rive med av Klæbos oppvisning akkurat som tilskuerne gjorde.

Her følger noen av reaksjonene. Sprintlandslagstrener Arild Monsen er førstemann ut:

– Jeg er utrolig imponert, og jeg har aldri sett ham gå bedre teknisk. Det er noen ting der nå som er på plass.

– Kan noen slå ham?

– Det er mye som skje. Ja, han er kandidat til å vinne alle VM-distanser han stiller på. Det gikk som en lek i dag, sa Monsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sprintlandslagskollega Erik Valnes var 41,4 sekunder bak på 6.-plass.

– Han vinner en 9,2 kilometer med 20 sekunder. Det er Dæhlie-nivå. Du må opp på slike navn. Hvor henter han sekundene sine? spurte Valnes uten å ha noe særlig til svar.

Emil Iversen måtte ta til takke med 13.-plass etter et helt greit løp uten sprut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er veldig imponerende av Johannes. Når han får det til å flyte i disse løypene, er han vanskelig å hamle opp med. 20 sekunder på 10 kilometer er mye. Han er i en helt egen liga. Johannes er en kunstner på ski, mente Iversen.

Vanvittig

Norges allroundtrener Eirik Myhr Nossum fyrte opp under:

– Det er et vanvittig godt skirenn. De siste tre kilometerne der går fort. Han er ekstremt vanskelig å slå.

Pål Golberg ble nummer to. Han lot seg begeistre av Klæbos løp.

– Etter at Johannes kom inn i sirkuset, er det blitt vanskeligere. Han er litt av den samme typen som meg som kan gå både sprint og distanse, men jeg jobber på.

– Er det slik at det er demotiverende å gå mot ham fordi han er så god?

– Nei, jeg har slått ham noen ganger i de siste årene også. Jeg ser lyst på ukene og månedene som kommer, sa Golberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

3.-plasserte Martin Løwstrøm Nyenget lurer på om det noen gang har vært noen som er like god som Klæbo.

– Det er for langt opp. Han begynner å bli veldig komplett. Marsjfarten hans er høyere enn alle andres, og i tillegg legger han inn partier i løypa der ingen følger ham. Der spiser han sekunder. Den avstanden opp må motivere oss til virkelig å ta i. Johannes holder et nivå som om jeg er usikker på om verden har sett før, mente Løvstrøm.

Søndag er det 20 kilometer jaktstart i fri teknikk i Ruka. Det løpet baserer seg på lørdagens resultater. Der går Johannes Høsflot Klæbo ut som førstemann, og mye skal til om han ikke også kommer inn som førstemann.