Norge møter Frankrike i semifinalen i håndball-EM – tapte 29-31 for Danmark

Danmark holder Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Danmark holder Foto: Beate Oma Dahle / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Danmark stoppet en åtte år lang tapsrekke mot Norge med 31-29-seier i håndball-EM. Regjerende OL-vinner Frankrike blir norsk motstander i semifinalen fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Danmark møter Montenegro samme kveld. Norge står foran en meget vrien oppgave for Frankrike. Det franske laget har sett klart sterkest ut hittil i mesterskapet.

– En voksen oppgave, sa landslagssjef Thoris Hergeirsson til Viaplay.

– En kjempevanskelig oppgave, men det hadde det blitt mot Montenegro også, sa Nora Mørk i intervjusonen.

– Vi står ikke distansen inn

Norge ledet til pause, men endte opp med å tape og få verst mulig semifinalemotstander. 31 baklengsmål er fire-fem flere enn hva som er godkjent av det norske landslaget.

– Vi står ikke distansen inn og har verken godt nok forsvar, målvakt eller avslutninger. De er skarpere enn oss i dag, og det må vi bare erkjenne, sa Hergeirsson.

– Det er første kampen vi taper, så får vi gå i oss selv å finne ut hva vi kunne gjort annerledes. Vi slipper inn litt for mange mål. 29 mål skal holde. 31 er fem-seks for mye. Vi får komme oss videre, fortsatte han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var norsk 13-12-ledelse ved pause mot danskene. Norge lå under 3-6 etter en periode med elendig skyting mot Danmarks keeper Sandra Toft.

Tapte duellene

Utover i omgangen ble det bedre norske avslutninger. Målvakt Katrine Lunde avsluttet også den første halvtimen meget bra.

– Ja, det synes jeg egentlig, svarte Lunde på spørsmål fra NTB om det var duellene kampen ble tapt i.

Kampen fortsatte å være jevn en god stund utover i andreomgangen. Nora Mørk hadde en ny sterk dag med sine skudd. De norske kantspillerne har fått kritikk hittil i EM, men de svarte med mange scoringer mot danskene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Danmark gikk opp til 27-24 ti minutter før slutt. Den føringen ble viktig og satte Norge under press.

Det holdt ikke for Norge foran cirka 750 tilskuere i Ljubljana-hallen. Det europeiske håndballforbundet (EHF) opplyste at det var nesten 4500 på plass i arenaen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sykdom

Danmark hadde noen timer før kampen fått konstatert to koronatilfeller i sin tropp. Men danskene fikk også nyheten om at laget var sikret semifinalespill uansett utfall mot Norge.

Norge vant alle sine åtte kamper på vei mot EM-gullet for to år siden, men risikerer nå noe så sjeldent som å tape to på rad.

Danmark har ikke vunnet en internasjonal tittel siden OL-gullet i 2004. Det var med andre ord ikke rart at det tok av i danske nettaviser rett etter sluttsignalet.

Ventet lenge

Etter 16 strake tap vant Danmark endelig en kamp mot Norge. Den forrige danske triumfen kom tilbake i 2014.

For Norge stoppet også en annen lang seiersrekke. Den tok slutt med 17 strake triumfer i EM-kamper siden et stort nederlag mot Romania i 2018.

Norges (nevnt først) fem siste kamper mot Frankrike i mesterskap:

* 29-22 (VM-finale 2021)

* 22-20 (EM-finale 2020)

* 21-23 (VM-finale 2017)

* 20-16 (EM-semifinale 2016)

* 30-19 (EM hovedrunde 2012)