Norge med brutalt håndballnederlag etter 16 kamper uten tap: 24-33 mot Nederland

Vilde Mortensen Ingstad og Norge ble tatt hardt og tapte mot Nederland. Foto: Carina Johansen / NTB
Vilde Mortensen Ingstad og Norge ble tatt hardt og tapte mot Nederland. Foto: Carina Johansen / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

De norske håndballjentene feilet kapitalt og gikk på en kjempesmell i EM-oppkjøringen med 24-33 mot Nederland. Det var Norges første tap på elleve måneder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland slo Norge 29-28 i november i fjor. Siden da hadde Norge 15 seirer og én uavgjort før nedturen mot nederlenderne.

Landslagssjef Thorir Hergeirsson var tydelig frustrert i førsteomgangen. Det norske forsvars- og keeperspillet var langt under det nivået han ønsket seg.

Nederland scoret hele 18 ganger før pause. Det er langt mer enn det et norsk landslag har som grense for baklengsmål i løpet av én omgang.

Nora Mørk viste EM-form med storspill i angrep i 1.-omgangen. Hun var innblandet i det aller meste som førte til norske scoringer.

– For min egen del synes jeg det var nok et skritt i riktig retning. Jeg er fornøyd med progresjonen og ganske happy, sa Mørk til NTB.

Hun har slitt med en muskelskade i høst.

– Når det gjelder laget, kan vi bedre. Men vi skal huske på at det er mange nye spillere som ikke bare automatisk kommer med det når de tar på seg drakten. Vi skal sette noen krav samtidig som vi ikke skal skremme noen. Vi må skape noe mer trygghet sammen. Vi har mye å jobbe med, men vi slo det samme Nederland med omtrent disse spillerne for noen uker siden, sa Mørk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge spilte uten sitt midtforsvar fra VM-sluttspillet i fjor. Der ble det norsk gull med Kari Brattset Dale (gravid og uaktuell for EM) og Maren Aardahl (ikke i kamptroppen torsdag grunnet en muskelskade) i svært sentrale roller.

Fikk prøve seg

Hergeirsson lot ferske navn som Anniken Wollik, Kristina Sirum Novak og Thale Rushfeldt Deila få spilletid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På det verste lå Norge under 17-27 mot Nederland. Det var svakt spill av de norske i både forsvar og angrep i større deler av kampen.

Norge var oppe på 22-27, men så kom en ny stor dose med bomskudd av de norske spillerne.

Norge fortsetter turneringen i Stavanger mot Danmark (lørdag) og Brasil (søndag).

Dårlig tid

Hergeirsson har mulighet til å spisse laget sitt vesentlig mer enn det han gjorde torsdag, men kollapsen var likevel foruroligende for kvinnehåndballens store dominant de siste 24 årene.

Den første norske EM-kampen spilles fredag neste uke mot Kroatia. Norge er tittelforsvarer i EM etter gullet i 2020. Med i gruppen er også Sveits og Ungarn.

De tre beste fra puljen spiller hovedrunde og møter der de tre beste av Sverige, Danmark, Slovenia og Serbia.

Fra hovedrunden går de to beste videre til semifinale.