Alpinbakkene risikerer strømknekk

Det kan bli en svindyr vinter for mange norske alpinanlegg. Foto: Geir Olsen / NTB
Det kan bli en svindyr vinter for mange norske alpinanlegg. Foto: Geir Olsen / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppfyringen av snøkanoner kan komme til å sende mange alpinanlegg i kne økonomisk om strømprisene skyter ytterligere i været.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er opplagt at det er krevende i deler av landet som har høye strømpriser og prognosene sier at prisen vil holde seg høy gjennom vinteren, sier Odd Stensrud til NTB.

Han er nestleder i bransjeorganisasjonen Norske alpinanlegg/fjelldestinasjoner og daglig leder i Hafjell Alpinsenter og Kvitfjell Alpinanlegg.

– Det er jo ikke tilfellet nord for Dovrefjellet. Der er ikke konsekvensene slik som vi ser i Sørøst-Norge og sør- og vestlandet. Men brorparten av bakkene ligger jo der.

– Det er internt veldig individuelt. En del anlegg har kjøpt og sikret pris lenger fram (i tid). Slik unngår disse de verste strømtoppene prismessig.

Dette er tilfellet for Hafjell Alpinsenter og Kvitfjell Alpinanlegg som har bundet prisen ut 2023.

– Så er det veldig mange som ikke har sikret seg og kjører på spotpris. Da blir usikkerheten mye større med tanke på strømprisen i vinter. Med det prisnivået som er skissert, er det helt opplagt en del anlegg, mindre og mellomstore, får en utfordring med å betjene så høye strømregninger som vi nå kan frykte. En del mindre anlegg er nå veldig bekymret. Noen av disse har allerede langt på vei besluttet å redusere aktiviteten noe, sier Stensrud.