Saudi-Arabia ønsker to Formel 1-løp i fremtiden

Saudi-Arabia ønsker å arrangere to Formel 1-løp i fremtiden. Foto: Eugene Hoshiko / AP Photo / NTB.
Saudi-Arabia ønsker å arrangere to Formel 1-løp i fremtiden. Foto: Eugene Hoshiko / AP Photo / NTB. Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Saudi-Arabia håper på å kunne arrangere Formel 1-løp i både Jeddah og Qiddiya når den sistnevnte banen skal stå ferdig i 2026.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det holdes på å bygge en ny Formel 1-bane i Qiddiya, som etter planen skal ta over for gateløpet i Jeddah. Nå ønsker Saudi-Arabias idrettsminister Abdulaziz Bin Turki Al-Faisal å holde Formel 1-løp på begge banene.

– Vi ser virkelig fordelene ved å ha disse arrangementene for kongeriket, og det er derfor vi investerer så mye, sa prins Abdulaziz ifølge motorsport.com.

– Vi kunne definitivt vært vertskap for to løp allerede for det. Men jeg tror det er noe vi må diskutere med F1 og se hvordan det går. Men vi vil definitivt gjerne ha det, fortsatte han.

Saudi-Arabia blir av mange kritisert for deres verdier og menneskerettighetsbrudd. Viaplay-kommentator Atle Gulbrandsen har ikke troen på et nytt løp der.

– Saudi-Arabia kommer aldri til å arrangere to løp i sesongen, så den uttalelsen faller på sin egen urimelighet. Jeg tror neste F1-løp på kalenderen bli i Sør-Afrika, slik at alle verdensdeler er representert, skriver Gulbrandsen i en SMS til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvorfor er det så usannsynlig med to løp i der?

– Fordi det er et politisk press på Formel 1 også om at for mange løp nå kjøres i land med et omdiskutert forhold til menneskerettigheter, samt at for mange løp nå er samlet i et lite geografisk område i Midtøsten og at F1 heller bør kjøre i land med større interesse og fulle tribuner, svarer Formel 1-eksperten.

De siste årene har de investert tungt i idrett og står blant annet bak den hardt kritiserte LIV-touren i golf. Den saudiarabiske staten har også kjøpt opp Premier League-klubben Newcastle og planlegger å arrangere fotball-VM sammen med Egypt og Hellas i 2030.