Opprykket glapp for Norge da Serbia vant 2-0 – Solbakkens første Ullevaal-tap

Det var Aleksandar Mitrovic og Serbia som kunne juble på Ullevaal stadion tirsdag.
Det var Aleksandar Mitrovic og Serbia som kunne juble på Ullevaal stadion tirsdag. Foto: Javad Parsa / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge trengte bare ett poeng mot Serbia for å vinne sin nasjonsligagruppe og rykke opp til elitenivået, men Ståle Solbakken måtte tåle sitt først Ullevaal-tap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter 22-4 på de åtte første hjemmekampene under hans ledelse, så han den niende ende 0-2.

– Det er små marginer i dette spillet, og vi hadde nok flere spillere som var i god form og tettere på sitt maksimale nivå i den forrige samlingen, og det gjorde at vi hadde flere spillere å velge i da, oppsummerte landslagssjefen overfor TV 2 etter kampslutt.

– Slovenia skal vi slå på en god og middels dag. Det hadde vi alle forutsetninger for å gjøre. Serbia må vi nok spille litt over evne, eller i hvert fall helt opp mot vårt maksnivå, for å få et godt resultat mot, fortsatte han sin analyse med.

Landslagssjefen avviste blankt at spillerne var forknytte og preget av stundens alvor på Ullevaal tirsdag kveld.

– Nei, det var de ikke, sa Solbakken bestemt.

Skuffet var også Martin Ødegaard.

– Det er frustrerende. Vi starter OK og henger greit med de første 20-30 minuttene. Etter det lugger det mye. De spiller seg til en del farligheter, og vi kommer aldri helt opp i dem, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjempesjanse

Erling Braut Haaland hadde en kjempesjanse til å score etter bare 22 sekunder, men akkurat som i Slovenia lørdag ble Norge stoppet av en god og heldig keeper. Vanja Milenkovic-Savic er ikke av samme klasse som Jan Oblak, men redningen hans var spektakulær og ekstremt viktig for kampens utfall. Etter en sterk start sluknet Norge.

Serbia tok ledelsen på vakkert vis noen minutter før pause. Dusan Tadic fant Filip Kostic med en lekker pasning bak ryggen på Julian Ryerson, og kantspilleren tok seg til dødlinja før han slo skrått ut i feltet. Ved nærmeste hjørne av femmeteren styrte Juventus-spiss Dusan Vlahovic ballen i mål. Det norske forsvaret var bare tilskuere ved den anledningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Målet kommer på et veldig ugunstig tidspunkt. Vi hadde behov for å komme inn og justere noen ting, og det rakk vi ikke, sa landslagssjefen til TV 2.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge prøvde å slå tilbake, men rotet det til igjen tidlig i den andre omgangen. I det 54. minutt slo Sander Berge en stygg feilpasning på egen banehalvdel, og Serbia kontret raskt mot et overrumplet forsvar. Vlahovic førte ballen tversover langs 16-meteren og dyttet den til en fri Aleksandar Mitrovic, som scoret sitt sjette mål i årets nasjonsliga. Dermed sluttet han seg til Haaland på turneringens scoringstopp.

Nedtur

Norge hadde gruppeseieren langt nede i lomma etter de fire junikampene, men klarte ikke å ta et poeng i september og må spille i B-divisjonen også i neste utgave av nasjonsligaen. Det er Serbia som får lov å bryne seg mot eliten om to år.

Sveriges poengtap mot Slovenia betyr at Norge heller ikke ble beste gruppetoer. Det knuste håpet om å bli seedet på nivå 2 i EM-trekningen 9. oktober, og veien til sluttspillet i Tyskland i 2024 ble litt lenger for Norge tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Foran et fullsatt Ulleval innledet Norge kampen sterkt og tvang fram en kontring som nær hadde gitt scoring før det var spilt et halvt minutt. Haaland la igjen ballen til Alexander Sørloth, som førte den mot forsvaret i høyt tempo og satte opp Haaland i drømmeposisjon. Han skjøt mot lengste hjørne, men keeper fikk en hånd på ballen og slo den over.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det norske laget innledet kampen med høyt press og vant ballen gunstig gang på gang. Serbias bakre treer fikk store problemer med å demme opp, og de norske virvlet fram flere muligheter i de første ti minuttene. Men så kriget serberne seg inn i kampen. Med knallhardt press- og duellspill fikk de hjemmespillerne til å vende seg feil vei og spille ballen til siden eller bakover. Trøkket forsvant, og Norge sluttet å komme til muligheter.

Senket

Lenge hadde Norge god kontroll bakover, men etter hvert begynte Serbia å komme til farlige situasjoner, ofte regissert av kaptein Dusan Tajic. Først skapte et innlegg fra Andrija Zivkovic trøbbel for Ørjan Nyland, så satte samme mann opp Tadic, som i det 34. minutt fant hodet til Vlahovic inne i feltet. Nikken mot hjørnet så ut som en scoring, men Nyland avverget med et tigersprang og fikk en klem av Martin Ødegaard, mens publikum ropte hans navn.

Gleden skulle ikke vare lenge. I det 42. minutt tok Serbia ledelsen, og mange fikk nok bange anelser allerede da. På 0-2 var håpet nesten ute. Det norske laget vi har sett i de to siste kampene er langt fra nivået det viste i juni da Serbia ble slått en gang og Sverige to i juni.