Carlsen gir opp VM-tittelen i langsjakk: – Ikke motivert

Magnus Carlsen fra årets Norway Chess. Foto: Carina Johansen / NTB
Magnus Carlsen fra årets Norway Chess. Foto: Carina Johansen / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Magnus Carlsen (31) stiller ikke til ny VM-kamp i klassisk sjakk. Han har vært verdensmester uavbrutt siden 2013, men til neste år er det over.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han forteller om avgjørelsen i videopodkasten «The Magnus Effect», melder VG.

– Jeg har informert teamet mitt, Fide (Det internasjonale sjakkforbundet) og Jan (Nepomnjasjtsjij) om at jeg ikke kommer til å spille den kommende VM-kampen i langsjakk, sier Carlsen.

Som regjerende mester skulle han opprinnelig ha møtt Nepomnjasjtsjij til ny duell i første halvdel av 2023. Carlsen slo russeren klart (7,5-3,5) i tittelkampen i Dubai før jul.

– Jeg ikke er motivert til å spille nok en kamp. Jeg føler rett og slett at jeg ikke har mye å tjene på det. Det er ikke noe jeg spesielt liker å spille. Selv om en slik kamp sikkert ville være interessant av historiske grunner, så vil jeg ikke spille den, sier sjakkeneren.

Nepomnjasjtsji kvalifiserte seg nylig som Carlsens utfordrer ved å vinne kandidatturneringen i Madrid. Nå får han i stedet Ding Liren som motstander i neste års mesterskap. Kineseren ble toer sammenlagt i den spanske hovedstaden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gir seg ikke

Carlsen lukker ikke døra for å delta i langsjakk-VM på et senere tidspunkt. Han er blitt verdensmester i disiplinen fem ganger (2013, 2014, 2016, 2018 og 2021).

Merittlista hans består også av en rekke VM-titler i hurtig- (3) og lynsjakk (5). 31-åringen har ingen planer om å slutte som elitespiller.

– Så det er helt klart: Jeg gir meg ikke med sjakk, og jeg vil fortsatt være aktiv. Jeg liker å spille turneringer, og det er mye som skjer framover. Jeg nyter det bedre enn VM, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fortsatt har han et mål om å bryte milepælen 2900 poeng på Fide-ratingen. Carlsen har verdensrekorden på 2882 fra mai 2014 og august 2019.

– Jeg håper å komme nærmere. Det vil åpenbart bli tøft, men i år har jeg i det minste greid å holde ratingen oppe. Jeg ser fram til å forbedre meg, gjøre ting riktig og slippe å bry meg om VM.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Toppmøte

Den spanske storavisen El Pais meldte nylig at Carlsen var i samtaler med Fide-presidenten Arkadij Dvorkovitsj tidligere i måneden.

– Det er riktig at jeg var i Madrid og møtte Fide-ledelsen i forbindelse med avslutningen av kandidatturneringen. Jeg stilte ingen krav, og hadde ingen forslag, men var der for å fortelle dem at jeg ikke vil forsvare tittelen i den neste VM-kampen, bekrefter Carlsen.

Han sier at de hadde en liten diskusjon. Noen av forslagene fra Fide falt i smak, men det fikk ham ikke til å snu. Carlsen legger til at han er komfortabel med avgjørelsen.