Erik Røste gjenvalgt i FIS-styret – Russland og Jelena Välbe stemt ut

Erik Røste fortsetter i FIS-styret. Foto: Terje Pedersen / NTB
Erik Røste fortsetter i FIS-styret. Foto: Terje Pedersen / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avtroppende skipresident Erik Røste fortsetter i styret til Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS). Det gjør ikke Jelena Välbe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Røste endte opp med 106 stemmer. 115 av de 117 stemmeberettigede avga stemme.

– Det er hyggelig å få så mange stemmer. Det viser at innsatsen Norge gjør internasjonalt blir anerkjent, sier Røste til NTB og fortsetter:

– Det er mange som er kommet bort til meg her nede og takket for den jobben som mange fra norsk skiidrett bidrar med. Vi er jo en ganske dominerende nasjon fra tid til annen, og da har vi et ekstra ansvar på oss for å bidra internasjonalt.

Røste gir seg som president i Norges Skiforbund i juni, men fortsetter altså å jobbe for skisporten internasjonalt.

Ute

Russlands skipresident Jelena Välbe. Foto: NTB
Russlands skipresident Jelena Välbe. Foto: NTB

Den russiske skipresidenten Välbe stilte også til gjenvalg, men hun fikk ikke nok stemmer. Det var 23 nominerte til de 18 plassene i styret, og russeren fikk færrest stemmer av alle med sine 48.

Välbe har fått mange imot seg etter at Russland startet sin krigføring i Ukraina. Flere land, inkludert Norge, har vist sin motstand mot å ha Välbe og Russland i FIS-styret og ytret allerede før FIS-kongressen at hun ikke ville få deres stemme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det handler om det som nå skjer i Ukraina. Dette er et klart signal fra den internasjonale skiverdenen, ikke mot Jelena Välbe som person, men en reaksjon mot Russland som nasjon, sier Røste.

Välbe gikk hardt ut mot Røste og la blant annet skylden på ham for at Russland ble utestengt fra internasjonal langrenn. Den internasjonale olympiske komité (IOC) anmodet alle forbund om å ekskludere Russland og Hviterussland. Det gjorde etter hvert FIS ett døgn etter, og Røste mente at det hadde tatt for lang tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdagens valg gjør at verken Russland eller Hviterussland er representert i FIS-styret. Det er heller ikke Ukraina, ettersom landets kandidat Igor Mitjukov fikk bare 50 stemmer.

Nytt styre

FIS-styret består av til sammen 21 personer: FIS-president Johan Eliasch, 18 valgte styremedlemmer og to utøverrepresentanter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Røste fikk femte flest stemmer av de 23 kandidatene. Aller flest fikk italieneren Flavio Roda med 114.

President Eliasch ble for øvrig gjenvalgt med 100 prosent oppslutning. Dette er de 18 styremedlemmene som ble valgt inn:

Flavio Roda (Italia), Enzo Smrekar (Slovenia), Deidra Dionne (Canada), Urs Lehmann (Sveits), Erik Røste (Norge), Patrick Ortlieb (Østerrike), Aki Murasato (Japan), Dean Gosper (Australia), Martti Uusitalo (Finland), Roman Kumpost (Tsjekkia), Mats Arjes (Sverige), Magdalena Kast (Argentina), Franz Steinle (Tyskland), Zheng Moses Liangcheng (Kina), Anne-Chantal Pigelet (Frankrike), Patrick Toussaint (Andorra), Tzeko Minev (Bulgaria), Fiona Stevens (New Zealand).