Ville gledesscener da Everton berget plassen – Burnley over streken

Dominic Calvert-Lewin jubler etter å ha scoret Evertons vinnermål i 3-2-seieren over Crystal Palace. Seieren berget plassen i Premier League. Foto: Jon Super, AP / NTB Foto: NTB

Everton lå under 0-2 ved pause, men vendte til 3-2-seier over Crystal Palace og berget plassen i Premier League. Det førte til kaotiske gledesscener.

Everton-reservene stormet inn på banen da Dominic Calvert-Lewin stupheadet inn vinnermålet på et frispark i det 85. minutt. Det gjorde også et hundretall tilskuere, og det tok flere minutter å rydde gressteppet slik at kampen kunne fullføres. Etter sju tilleggsminutter ble det banestorming igjen.

– Dette er et av de største øyeblikk i min fotballkarriere. Jeg har hatt store opplevelser i Chelsea, men desperasjonen i en nedrykksstrid gjør dette til noe annerledes. Ved sluttsignalet var jeg på gråten. Det var som jeg ble løftet ut av kroppen min, sa Everton-manager Frank Lampard til BBC.

– Det var en utrolig opplevelse. For en berg-og-dalbane fotball kan være, men det er derfor vi elsker fotball og tilhengerne elsker det. Jeg kommer nok ikke til å få sove i natt, sa Calvert-Lewin i et intervju vist på TV 2.

Mens Everton feiret, slet Burnley seg til 1-1 borte mot Aston Villa og tok seg forbi Leeds på målforskjellen. Det betyr at Leeds for å overleve i Premier League må ha flere poeng borte mot Brentford søndag enn Burnley tar hjemme mot Newcastle. Den siste nedrykksplassen står mellom Leeds og Burnley.

Everton måtte vinne for å sikre plassen før siste serierunde, men etter første omgang så det ut til å gå mot en spennende helg for Frank Lampard og hans spillere.

Snaut halvveis i den første omgangen fikk Jean-Philippe Mateta masse rom foran mål og nikket inn Eberechi Ezes frispark til ledelse for gjestene fra London.

I det 36. minutt mistet Seamus Coleman ballen til Mateta, og flere mislykkede klareringsforsøk senere la Jordan Ayew på til 2-0.

Nytt håp

Michael Keane skapte nytt håp for publikum på Goodison Park da han reduserte i det 54. miniutt. Mason Holgate nådde et langt frispark inne i feltet og nikket skrått ut til Keane, som dempet ballen og scoret med et elegant utsidespark.

Everton skapte ikke mye i minuttene som fulgte, men i det 75. minutt ble det 2-2. Coleman la inn fra høyre. Dele Alli tok ned ballen ved lengste stolpe og skjøt i en motspiller. Ballen spratt ut til Richarlison, som brukte en berøring før han scoret.

Så gikk det ti minutter til før publikum tok helt av. Innbytter Demarai Gray slo et innoverskrudd frispark fra høyresiden. Calvert-Lewis startet perfekt og kastet seg i full lengde slik at han fikk hodet på den og sendte den i nettet.

Seieren betyr at Everton er klar for sin 69. strake sesong på øverste nivå i engelsk fotball. Bare Arsenal har en lengre rekke med 97.

Godt poeng

Burnley scoret først i bortekampen mot Aston Villa da Maxwel Cornet ble felt av Emiliano Buendia, og Ashley Barnes scoret på straffesparket.

Utligningen kom tidlig i den andre omgangen da Buendia fikk løpe uhindret inn i feltet og skyte på innlegg fra John McGinn. Nick Pope gjorde mange flotte redninger i kampen, men kunne ikke stoppe det skuddet.

Begge lag hadde store sjanser til å avgjøre. Burnley-innbytter Wout Weghorst hadde den aller største, men Tyrone Mings kastet seg og blokkerte skuddet foran åpent mål.

– Det var et godt poeng. Dette er et vanskelig sted å spille, og vi visste at vi ville komme under press. Innsats, disiplin og vilje var utrolig i dag. Det var ikke vakkert, men det var det vi trengte. Mine spillere er komfortable med å være ukomfortable, sa Burnley-manager Mike Jackson til Sky Sports.

En annen Burnley-innbytter, Matthew Lowton, ble utvist på tampen, bare noen minutter etter at han kom inn.

I torsdagens tredje hengekamp spilte Chelsea 1-1 mot Leicester og sikret i praksis tredjeplassen. Marcos Alonso utlignet etter gjestenes tidlige ledermål ved James Maddison.