Golflegenden Norman bagatelliserte drapet på Khashoggi – høster storm

Golflegenden Greg Norman får knallhard kritikk etter at han forsvarte sin nye og omstridte golftour ved å bagatellisere drapet på journalisten Jamal Khashoggi. Foto: Phelan M. Ebenhack, AP / NTB
Golflegenden Greg Norman får knallhard kritikk etter at han forsvarte sin nye og omstridte golftour ved å bagatellisere drapet på journalisten Jamal Khashoggi. Foto: Phelan M. Ebenhack, AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den australske golflegenden Greg Norman er i hardt vær etter at han bagatelliserte drapet på journalisten Jamal Khashoggi som «en feil».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norman er hovedmann bak den like omstridte som pengestinne nye golftouren som er finansiert av saudiarabiske midler. Prosjektet er blitt kritisert som et eksempel på «sportsvasking».

– Alt dette med Saudi-Arabia og Khashoggi og menneskerettigheter: For all del, snakk om det, men snakk da også om de gode tingene det landet gjør for å endre sin kultur, sa Norman til journalister onsdag.

– Vi har alle gjort feil, og da handler det om å lære av de feilene og prøve å bøte på dem i framtiden.

Khashoggi, som hadde skrevet kritisk om Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman, ble i 2018 drept og partert av saudiarabiske agenter da han besøkte landets konsulat i Istanbul for å hente dokumenter han trengte for å gifte seg med sin tyrkiske forlovede Hatice Cengiz.

Vestlig etterretning og USAs kongress har konkludert med at operasjonen ikke kunne skjedd uten kronprinsens viten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Moral

Cengiz reagerer i en uttalelse til den britiske avisen Telegraph sterkt på Normans uttalelse.

– Ville du sagt noe slik om offeret var en du var glad i? Hvordan kan vi gå videre når de som ga ordre til drapet ennå ikke er straffet, og prøver å kjøpe seg legitimitet, spør hun i uttalelsen.

– Vi må ikke falle for deres rikdom og løgner og miste vår moral.

Den australske golfspilleren Karrie Webb, som idoliserte Norman da hun vokste opp, hudfletter ham i en Twitter-melding.

Skuffet

– Den lille jenta i meg døde akkurat, skrev hun.

– Har noen andre en barndomshelt som har skuffet dem like mye som jeg ble skuffet nå?

Den nye golftouren har skapt splid i sporten. Phil Mickelson og Lee Westwood er blant stjernene som ønsker å delta, men PGA-touren nekter å frigi spillere fra turneringsforpliktelser for å delta i den nye touren.

Den første turneringen skal avvikles helgen 9.-11. juni i St. Albans utenfor London, der 48 spillere skal konkurrere om 25 millioner dollar i premiepenger. Vinneren får 4 millioner dollar (nesten 40 millioner kroner), den største seierspremie i golfsporten noen gang.