To coronasmittede i langrennstroppen kort tid før OL

Anne Kjersti Kalvå og Heidi Weng har fått påvist coronasmitte.
Anne Kjersti Kalvå og Heidi Weng har fått påvist coronasmitte.  Foto: NTB/montasje
Artikkelen fortsetter under annonsen

Langrennsløperne Anne Kjersti Kalvå og Heidi Weng har fått påvist corona kun kort tid før avreise til Beijing-OL.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges Skiforbund opplyste om coronadramet på en pressekonferanse onsdag. Der deltok langrennssjef Espen Bjervig og landslagslege Øystein Andersen. Smitten setter OL-deltakelsen til de aktuelle løperne i fare.

Heidi Weng og Anne Kjersti Kalvå er de som har testet positivt.

Bjervig vil ikke fastslå at Weng og Kalvå er ute av OL-diskusjonen.

– Vi har en reserve i troppen, og vi har også for så vidt andre utøvere som er akkrediterte og kan være klare. Men i utgangspunktet nå er fokus å se på mulighetene til de som er tatt ut, sier han til NTB.

– Dette er en situasjon som er fryktelig kjedelig å havne i som lag, og det er stusslig for dem det gjelder, sier landslagslege Andersen.

Tidslinje om smittesituasjonen i langrennsleiren

Dette er utviklingen i saken rundt coronasmitte i den norske langrennsleiren:

* 23. januar: Smittealarmen går i langrennsleiren. Sprintlandslagets trener Arild Monsen kommer hjem til Norge fra høydesamling i italienske Seiser Alm. På Gardermoen tester han positivt på coronaviruset på en hurtigtest.

* 24. januar: Monsen får vite at PCR-testen også er positiv. Det jobbes på spreng med å kartlegge hvilke av herreløperne som defineres som nærkontakter.

* 24. januar: Langrennskvinnene holder digitalt pressetreff fra Italia. Der setter Therese Johaug ord på den usikre smittesituasjonen laget har havnet i. – Det er nok en påminnelse om at det er utrolig viktig å være nøye før avreise, sier hun til NTB.

* 25. januar: Landslagstrener for kvinneløperne, Ole Morten Iversen, får negativt svar på sin PCR-test. Han reiste hjem til Norge fra Seiser Alm sammen med Monsen.

* 25. januar: Norges Skiforbund avlyser det planlagte pressetreffet med herreløperne fra Seiser Alm. Årsaken er den uoversiktlige situasjonen som har oppstått rundt løperne.

* 25. januar: Skiforbundet bekrefter at herreløperne i OL-troppen ikke vil kunne reise til Kina med charterfly som planlagt 27. januar.

* 26. januar: Norges Skiforbund innkaller til pressekonferanse på kort varsel. Der opplyses det at Heidi Weng og Anne Kjersti Kalvå har testet positivt på coronaviruset. OL-deltakelsen til de to langrennsløperne er i akutt fare.

* 26. januar: Norges Skiforbund bekrefter at heller ikke kvinneløperne er aktuelle for å reise til Beijing 27. januar. Norges andre flymulighet 31. januar kan også komme til å sette kursen for Kina uten kvinnelige langrennsløpere om bord. Det jobbes intenst med å kartlegge alternative reisemuligheter.

Han opplyser at Weng og Kalvå i øyeblikket er isolert på egne rom.

– Vi har hatt fokus på avstand og kommer til å teste regelmessig for å avdekke nye tilfeller. Vi forholder oss til gjeldende italienske regler. Vil følge det strikt, sier landslagslegen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utsatte reisen

Smittefrykten i langrennsleiren har vært stor etter at sprinttrener Arild Monsen ble konstatert coronapositiv etter hjemreise fra høydesamlingen i italienske Seiser Alm nylig. Han fikk først påvist smitte på en hurtigtest da han søndag ankom Gardermoen.

Mandag morgen tikket PCR-svaret inn med samme utfall. Dagen etter ble hele herrelaget definert som nærkontakter av treneren.

Landslaget skulle i utgangspunktet reist til OL i Beijing torsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både herrelaget og damelaget har utsatt reisen til Kina. Tirsdag ble det klart at mennene ikke reiser 27. januar og drøyer avreise til 31. januar.

Se hele programmet for OL i Beijing her!

Første øvelse 5. februar

OLs første langrennsøvelse er 5. februar. Da står skiathlon for kvinner på programmet. Dagen etter skal herrene ut på samme distanse.

Norges OL-tropp i langrenn består av Pål Golberg, Hans Christer Holund, Emil Iversen, Johannes Høsflot Klæbo, Simen Hegstad Krüger, Sjur Røthe, Håvard Solås Taugbøl, Erik Valnes, Maiken Caspersen Falla, Helene Marie Fossesholm, Therese Johaug, Heidi Weng, Lotta Udnes Weng, Tiril Udnes Weng, Anne Kjersti Kalvå og Mathilde Myhrvold.