Fra OL-boble til smitterisiko i «åpent Norge»: – Hadde forventet respekt

Det norske stafettlaget feirer etter gull i blandet stafett i skiskyting i OL. Foto: Heiko Junge / NTB
Det norske stafettlaget feirer etter gull i blandet stafett i skiskyting i OL. Foto: Heiko Junge / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag kommer skiskytterne og resten av den gjenværende OL-troppen hjem fra Kina. Det blir ekstra krevende å holde seg unna corona før nye konkurranser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forberedelsene til lekene må ha vært helt i verdensklasse for skiskytterne, for i Kina ble det medalje på medalje. Troppen ble heller ikke rammet av coronautbrudd i forkant. Selv om flere kanskje slipper skuldrene ned noe etter over tre uker i OL-boblen med det strenge coronaregimet, er ikke sesongen over for de norske gullheltene.

– Personlig er jeg ikke redd for å få det (corona) når OL er over. Det har vært en liten frykt som har ligget der. Fra spesielt august-september og ut. Da har det vært et halvt år der du vet at hvis du får det, minsker det sjansene dine i OL betraktelig, sier Tarjei Bø til NTB.

Han mener skuldrene var høyere på høydesamling i Lavaze og på flyet til Kina enn de er nå.

Men i Norge venter et åpent samfunn. Midtveis i OL forsvant så godt som alle coronatiltakene, og skiskytterne møter ingen «meter», isolasjon eller påbud om munnbind i gamlelandet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

At utøverne h oldt seg smittefri før og under OL var det aller viktigste. Men tre konkurranser gjenstår. For noen er det viktigere enn andre å holde seg friske.

– Hadde forventet respekt

Marte Olsbu Røiseland leder verdenscupen sammenlagt med 62 poeng mer enn Dzinara Alimbekava. På 3.-plass er Elvira Öberg med 88 poeng opp til Froland-ekspressen. Røiseland og co. har sju øvelser igjen i verdenscupen.

– Noen er mer motivert enn andre for å holde seg friske. Spesielt Marte er viktig at ikke får corona med tanke på verdenscupen totalt. Vi må prøve å ofre litt til for hverandre nå, en siste krampetrekning, og det tror jeg vi skal klare, sier Johannes Thingnes Bø til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hadde jeg vært i hennes situasjon, hadde jeg forventet respekt fra lagkameratene med å holde seg så frisk man kan. Den trøya skal hun ta. Da må vi alle bidra, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Røiseland skal til Lillehammer og fortsette isolasjonen som før OL.

– Nå er det ganske sluppet opp hjemme. Da er det enda farligere for oss. Vi har en uke hjemme før vi reiser ut igjen, og jeg har ikke lyst til å få corona, men stå løpet ut, sier OL-dronningen.

– Utfordre immunforsvaret

Vetle Sjåstad Christiansen har hatt et godt OL og reiser hjem med to medaljer. Han tror det er fort gjort.

– Vi vet det er veldig lett å pådra seg noe sykdom nå. Spesielt med tanke på den bobla vi har vært i de siste par månedene. Jeg tror ikke vi har møtt andre enn de vi sitter med her omtrent, pluss noen til, sier Christiansen.

– Jeg tror det blir mye alenetid i leiligheten den siste uka, men når vi er ferdige med sesongen, blir det ut og utfordre immunforsvaret, sier han.

Slik er avslutningen på verdenscupen i skiskyting:

* 3.–6. mars: Konti olahti, Finland

* 10.–13. mars: Otepää, Estland

* 17.–20. mars: H olmenk ollen, Norge