Norsk EM-fest: Styrte inn til 28-23 over Tyskland

Norges Erik Thorsteinsen Toft i EM-kampen mot Tyskland. Foto: Annika Byrde / NTB Foto: NTB

Erik Thorsteinsen Toft og de norske håndballgutta er klare for en thrilleravslutning i EM. 28-23-seieren mot Tyskland spisset håpet om semifinale.

Toft ble svært sentral med viktige mål. Tyskerne visste ikke mye om ham før avkast. I ettertid glemmer de ham ikke på en stund. Hans knallharde skudd gikk stort sett forbi veterankeeper Johannes Bitter (39) og i mål.

Danmarksproffen ble også kåret til banens beste spiller av juryen i hallen i Bratislava.

– Det var artig i dag. Hele laget og jeg spilte en bra kamp, og det var artig at skuddene satt. Veien videre? Jeg vet egentlig ikke. Jeg tar én dag og én kamp av gangen, sa Toft til NTB.

– Det var ekstremt artig med Toft som kommer inn der og smadrer målet i stykker, sa Norge-stjernen Sander Sagosen til Viaplay.

Sander Andreassen Øverjordet hadde også en flott kveld. Flere av de minst kjente norske gutta fikk spilletid i viktige faser av kampen og leverte.

– For en vanvittig skuddarm han (Toft) har. Det er fantastisk gøy å se på. Måten han og Øverjordet spiller sammen på, er utrolig bra. De spiller i klubb sammen, og de får en bra flyt på spillet, sa kaptein Christian O'Sullivan.

Best

Norge ledet 14-12 ved pause og rykket ytterligere fra i starten av andreomgangen. Da gikk alt norsk vei noen minutter.

Øverjordet ble brutalt taklet midtveis i andre omgang, men kom seg opp og fortsatte kampen.

Sagosen fikk en del tid på benken, men han meldte seg på etter hvert og kom med viktige bidrag på vei mot en norsk nøkkelseier. Keeper Torbjørn Bergerud klarte seg også godt.

– Det var gøy, en tøff kamp. Det var litt kniving om å kontrollere kampen i første omgang. Det ble få mål, men vi klarer å kjempe oss gjennom det. Det er artig at vi tar med oss en god gjennomføring og to poeng i dag, sa Sagosen.

Tyskland har vært knallhardt utsatt for coronasmitte den siste uka. Hele 12 av 18 uttatte spillere er rammet og satt i isolasjon. Deres oppladning har vært svært vrien. Tapet gjør også at mye av Tysklands EM-håp er ute.

Spenning

Norge avslutter hovedrunden mot de beste motstanderne. Spania har 18 seirer og én uavgjort på de 19 siste oppgjørene mot Norge siden 1997. Kampen mot spanjolene spilles søndag.

Selv ikke en norsk seier der vil garantere plass i semifinalen. For norsk del avgjøres alt først tirsdag i kampen mot Sverige.

Stillingen i gruppen etter at alle lag har spilt tre av seks kamper:

1) Spania 6 poeng, 2) Norge og Sverige 4, 4) Russland og Tyskland 2, 6) Polen 0.

Ved poenglikhet teller innbyrdes oppgjør først.

Spania slo Russland 26-25 tidligere på dagen fredag etter at russerne hadde misbrukt et straffekast i siste sekund.

Sverige overanstrengte seg ikke mot et svakt polsk lag og vant 28-18.