Iheanacho ga Nigeria seieren – Salah blek i Egypt-tap

Moses Simon (til v.) var en av banens beste spillere da Nigeria slo Egypt i afrikamesterskapet. Her er han i duell med egyptiske Mostafa Mohamed. Foto: Footografiia via AP / NTB Foto: NTB

Leicester-stjernen Kelechi Iheanacho ble matchvinner da Nigeria slo Egypt 1-0 i tirsdagens storkamp i afrikamesterskapet. Mohamed Salah fikk lite til.

Egypt håper at Salah skal føre laget til suksess i turneringen, men Liverpool-spissen var langt fra å prege åpningskampen i gruppe D. Nigeria tok en fortjent seier tross en vanskelig oppkjøring.

Nigeria sparket sin tyske landslagssjef Gernot Rohr i desember og ga Augustine Eguavoen midlertidig ansvar. Han fikk mange forfall i oppkjøringen, men laget presterte mot en annen av turneringens favoritter.

Nigeria tok ledelsen etter en halv time. Moses Simons innlegg ble dårlig klarert av Ahmed Hegazy, og Joseph Aribo nikket ballen til Iheanacho. Leicester-spissen slo til på halv volley, og ballen fløy i mål bak keeper Mohamed Elshenawy.

Tre oppgaver

Salah hadde ballen lite og slet med å komme til sjanser i 30 varmegrader. Nigeria hadde de største sjansene og var veldig nær 2-0 da Elshenawy helt i begynnelsen av den andre omgangen slo Taiwo Awoniyis nikk i undersiden av tverrliggeren.

Nigeria-keeper Maduka Okoye var i lange perioder bare tilskuer, men han svarte med en beinparade da Salah omsider fikk en mulighet kvarteret før slutt.

– Vi hadde tre oppgaver. Det var å holde på ballen, hindre dem i å gi den til Salah og å vinne kampen, sa Eguavoen.

– Vi behandler hver eneste kamp som en finale, for alle lag i turneringen fortjener respekt uansett hva de heter.

Pelé-miss

Det endte målløst mellom Sudan og Guinea-Bissau i samme gruppe, men Guinea hadde enorme sjanser til å avgjøre mot slutten. Spilleren med drakt nummer 10 og det ikke uefne fotballnavnet Pelé tok straffespark i det 82. minutt, men Sudan-keeper Ali Abu-Eshrein reddet, og innbytter Frederic Mendy satte returen i trverrliggeren.

Tidlig i kampen hadde Joseph Mendes nikket i stolpen for Guinea-Bissau, som aldri har vunnet en sluttspillkamp i afrikamesterskapet. I sluttminuttene fikk Mendy en avslutning reddet på streken, men Sudan sto imot og holdt nullen i afrikamesterskapet for første gang siden landet vant hele turneringen i 1970.