Klæbo skal lade batteriene i Trondheim etter Tour de Ski – så venter nytt høydeopphold

Johannes Høsflot Klæbo koste seg i Val di Fiemme under søndagens treningsøkt.
Johannes Høsflot Klæbo koste seg i Val di Fiemme under søndagens treningsøkt. Foto: Terje Pedersen / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter nesten en måned på farten skal Johannes Høsflot Klæbo (25) slappe av hjemme i Trondheim når den norske langrennstroppen kommer hjem fra Tour de Ski.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

5. januar går turen tilbake til Norge.

– Planen slik det ser ut er at Johannes blir en uke hjemme. Der skal han puste ut og slippe å bo på hotell en stund. Så reiser han tilbake til høyden i Seiser Alm i Italia 12. januar. Det samme gjør jeg, sier sprinttrener Arild Monsen til NTB.

26. januar går turen tilbake til Norge. Løperne setter seg på Olympiatoppens første charterfly til Beijing neste dag, etter en natt på hotell.

De som ikke bor i Oslo til vanlig, skal bo sammen. De som bor i Oslo, får kanskje innvilget én natt hjemme før de slutter seg til resten og turen til Beijing.

Klæbo og resten av Norges gjenværende Tour-løpere trente lett på stadion i Lago di Tesero i Val di Fiemme søndag. Der var forholdene så perfekte som de kan bli. Det var trikkeskinner til spor, klister med dekning under skiene, blikkstille og sol som sørget for 12-13 varmegrader i lufta.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Solid

Johannes Høsflot Klæbo ser ut til å gå mot en ny sammenlagtseier i Touren. Han leder med 1.03 minutter på annenmann Pål Golberg foran de to siste etappene.

Mye skal gå galt på de to siste etappene for at ikke Byåsen-løperen skal ta hjem dette.

Klæbo dro rett til høyden i Davos etter rennene i Lillehammer 5. desember. Der ble han fram til 2. juledag før Tour de Ski startet i Lenzerheide, som bare ligger 50 minutters biltur unna Davos. Deretter har ferden gått til Val di Fiemme via Oberstdorf.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Absolutt ingenting ser ut til å bite på 25-åringen for tiden.

– Jeg prøver å være veldig nøye og passe på alle detaljer. En tour koster mye uavhengig av om det er seks eller åtte etapper. Vi satser på to gode dager igjen, og så blir det godt med en pause.

Ro

Han ser fram til hviledagene hjemme i Norge.

– Planen er å komme seg hjem, men det blir ikke så mange dager hjemme. Alt fra tre til sju dager, og så går turen til Seiser Alm for å forberede meg fram til OL. Det skal bli godt med en uke til å lade batteriene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hva er den største forskjellen på Klæbo som 19-åring da du slo gjennom, og dagens utgave som en langt mer rutinert 25-åring?

– Jeg er blitt mer trygg på måten jeg gjør ting på. Da jeg var 19, var jeg kanskje mer stresset rundt det å gå skirenn. Nå er en hviledag en hviledag. Jeg tar det ganske med ro i en time og tjuefem minutter. Jeg stresser ikke. Jeg tar ting mer som det kommer.

– Det virker som om du har en veldig ro rundt deg i alle situasjoner?

– Ja. Jeg har funnet min måte å gjøre ting på. Jeg har lite å hente på å stresse rundt. Det er godt at jeg har lært det på disse årene. Jeg håper at jeg skal være mer rolig foran dette OL enn det forrige.

Trener Monsen ser naturligvis det samme vi andre gjør.

– Hvordan vil du beskrive situasjonen til Klæbo akkurat nå? For oss som står utenfor, ser det veldig tillitvekkende ut foran et nytt høydeopphold om en drøy uke?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det gjør det for meg også. Det er det bare å ta vare på. Det er da han får betalt for grunnlaget han har i treningen sin. Han får bevare en god og sikker grunnform som er høy gjennom hele vinteren. Det er det som skiller de som kanskje har et litt tynnere grunnlag og kanskje blir satt ut av for eksempel perioder med sykdom. Da er det alltid en viss fare for at man ikke blir like stabil.