Carlsen på plass i Polen – klar for å forsvare to nye VM-titler

Magnus Carlsen er klar for å forsvare to nye VM-titler. Foto: Jon Gambrell / AP / NTB
Magnus Carlsen er klar for å forsvare to nye VM-titler. Foto: Jon Gambrell / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Magnus Carlsen landet lørdag i Polen. Søndag starter jobben med å forsvare VM-titlene i hurtigsjakk og lynsjakk. Dobbeltseier er verdt over én million kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den norske sjakkverdensmesteren har et innholdsrikt år bak seg. Kun i overkant av to uker er gått siden 31-åringen forsvarte VM-tittelen sin i langsjakk mot Jan Nepomnjasjtsjij.

Duellen i Dubai var over tidligere enn både hovedpersonene og ekspertene hadde ventet, og dermed fikk Carlsen en lengre julepause enn forventet foran det kommende VM i hurtig- og lynsjakk.

Også der er nordmannen regjerende mester i begge spilleformer, etter å ha gjort rent bord i Moskva for to år siden. Carlsen står med tre strake VM-seirer i lynsjakk, mens han tok tilbake tittelen i hurtigsjakk i Russland. Hjemmehåpet Daniil Dubov var da regjerende mester.

Carlsen har i alt vunnet VM i hurtigsjakk tre ganger, mens han har gått til topps i den enda raskere spillformen hele fem ganger. I tillegg har han ytterligere fire medaljer fra disse mesterskapene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I dagene som venter kan den statistikken bli pyntet ytterligere på.

Kjempefavoritt

Lørdag landet Carlsen i Polen som klar favoritt til å innkassere to nye titler. I Warszawa møter han imidlertid flere formsterke og skarpskodde konkurrenter som Fabiano Caruana, Richard Rapport, Sjakhrijar Mamedjarov og Sergej Karjakin.

På plass er også Alireza Firouzja, 18-åringen mange mener seiler opp som Carlsens arvtaker på sjakktronen. Den norske sjakkstjernen signaliserte nylig at han kan ha spilt sin siste VM-kamp i langsjakk, men antydet samtidig at en duell med Firouzja kan gjøre det mer interessant å forsvare tittelen også i 2023.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fremadstormende Firouzja tok sølvmedaljen i hurtigsjakk-VM i Moskva for to år siden.

Carlsens VM-motstander fra Dubai tidligere denne måneden, Jan Nepomnjasjtsjij, er også på plass i Warszawa. Det er derimot ikke de kinesiske sjakkspillerne, som er forhindret av koronarestriksjoner i hjemlandet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) skriver lørdag kveld at Carlsen starter hurtigsjakk-turneringen med hvite brikker. Samtidig opplyses det om at hele kampoppsettet blir offentliggjort først søndag.

Innbringende

Vinneren av de to kommende verdensmesterskapene kan se fram til en solid julebonus. Både i hurtig- og lynsjakk utløser førsteplassen en utbetaling på 60.000 amerikanske dollar, tilsvarende rundt 530.000 norske kroner.

Turneringen i Polen innledes med tre dager hurtigsjakk, før fokuset rettes mot lynsjakk de to neste. Det skal spilles 13 runder med hurtig- og 21 runder med lynsjakk.

Mesterskapet skulle i utgangspunktet vært spilt i Kasakhstan, men arrangørene der måtte si fra seg ansvaret som følge av koronasituasjonen. Warszawa steppet så inn på kort varsel.

Verdensmesterskapet i hurtig- og lynsjakk arrangeres årlig.