Norsk svømmebragd: Hvas tok sin første VM-medalje med sølv på 100 meter medley

Tomoe Zenimoto Hvas vant VM-sølv i Abu Dhabi søndag. Her fra sommerens OL i Tokyo. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT / NTB
Tomoe Zenimoto Hvas vant VM-sølv i Abu Dhabi søndag. Her fra sommerens OL i Tokyo. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tomoe Zenimoto Hvas svømte inn til sin første VM-medalje da han ble sølvvinner på 100 meter medley i kortbanemesterskapet i Abu Dhabi søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bærum-svømmeren klokket inn til tiden 51,35. Bare den russiske favoritten Kliment Kolesnikov var raskere. Han kom i mål på 51,09.

Hvas slo italienske Thomas Ceccon med fem hundredeler i sølvkampen.

– Helt fantastisk. For en opptur det her er. Det har vært en litt røff sesong med litt sykdom, og jeg hadde ikke fått det til i VM slik jeg ville, så da er dette bare ubeskrivelig. Jeg er kjempeglad, sa Hvas til SVT etter sølvbragden.

Sterk semifinale

Hvas viste allerede lørdag at han var en medaljekandidat i øvelsen. Da satte han nordisk rekord med 51,39 og var nest raskest av samtlige i semifinalen. Som i finalen var bare gullvinner Kolesnikov raskere enn Hvas i semifinalen.

Dagen etter forbedret 21-åringen den nordiske bestenoteringen med fire hundredeler.

Under åpningsseremonien i sommerens Tokyo-OL var Hvas en av to norske flaggbærere sammen med stuperen Anne Vilde Tuxen. Det ble ikke konkurrert i 100 meter medley i OL, og på 200 meter medley røk Hvas ut i semifinalen.

EM-medaljer

Fra før har Hvas vunnet sølv (Glasgow 2019) og bronse (København 2017) i EM på 200 meter medley.

I 2019 knuste han den nordiske rekorden på distansen med 1.51,74. Det sikret ham sølv bak greske Andreas Vazaios. Grekeren var med i VM-finalen søndag, men endte på sjetteplass.