Nederland-kollaps gir norsk VM-håp: Kan sende storfavoritten ut foran tomme tribuner

Nederlands trener Louis van Gaal havnet i trøbbel i VM-kvalifiseringen i fotball. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Foto: NTB

Gruppeleder Nederland kastet bort en 2-0-ledelse mot Montenegro og klarte bare 2-2. Dermed kan også Norge og Tyrkia vinne VM-kvalgruppen i fotball.

Det ligger an til en dramatisk fotballkveld tirsdag etter den nederlandske kollapsen i Podgorica.

– Alt kan fortsatt skje, sa Norges landslagssjef Ståle Solbakken etter 0-0 hjemme mot Latvia.

«Nederland dummet seg ut og grep ikke den første VM-sjansen», skrev avisen De Telegraaf etter 2-2-oppgjøret.

Nederland-trener Louis van Gaal var oppgitt etter missen i sluttminuttene.

– Jeg kan ikke forklare hvorfor vi håndterte dette så dårlig. Montenegro spilte 5-4-1, og da vet man det blir det vanskelig. Likevel ledet vi 2-0, og da er det bare å spille ballen rundt, sa van Gaal til NOS.

– Vi misbrukte en god mulighet, men er fortsatt i førsteposisjon, la han til.

Spenning i vente

Nederland topper gruppen med 20 poeng foran Tyrkia og Norge på 18. Tyrkerne er ett mål bedre enn det norske laget i målforskjell. Ved poenglikhet slår total målforskjell først inn for å skille lagene.

Tyrkia spiller borte mot Montenegro tirsdag, mens Norge skal til Rotterdam og spille på et tilskuerløst De Kuip. En Norge-seier der kombinert med at Tyrkia avgir poeng, betyr norsk VM-plass.

Nederland har en overlegen målforskjell og klarer seg med uavgjort for å vinne puljen og skaffe VM-billett.

Depay-dobbel

Memphis Depay scoret på straffe etter 25 minutter. Han doblet etter vel åtte minutter av andreomgangen. Depay hælsparket ballen inn til 2-0. Da så løpet helt kjørt ut.

Vertene reduserte ved Ilija Vukotic etter 82 minutter og skapte spenning mot slutten. Nikola Vujnovic utlignet kort etter i en sensasjonell avslutning av kampen.

Norge har ikke spilt et seniormesterskap for menn siden EM i 2000. Siste VM-deltakelse hittil skjedde i 1998.