Moi matchvinner med to mål mot Montenegro – Norge ett skritt nærmere VM

Mohamed Elyounoussi jubler etter å ha scoret 1-0-målet i VM-kvalifiseringskampen mot Montenegro. Foto: Annika Byrde / NTB Foto: NTB

Et nytt dødballmål, denne gang stupt inn av Mohamed Elyounoussi, banet vei for norsk 2-0-seier over Montenegro og styrket drømmen om VM-spill.

Moi revansjerte seg for missen på overtid i Istanbul da han stanget ballen i mål etter en snau halvtime. På overtid av overtiden ble han tomålsscorer.

– Man må alltid glemme det som har vært og tenke framover, men det var greit å gjøre opp for seg og vise at jeg egentlig er en god hodespiller, sa Moi om 1-0-målet.

– Vi var under trøkk mot slutten. Da jeg fikk ballen, hørte jeg fra sidelinja «ned i hjørnet». De mente jeg skulle ta den til hjørneflagget, men jeg trodde de mente jeg skulle skyte i hjørnet. Det viste seg å være et godt valg, sa han om 2-0.

Det sikret at den største organiserte folkesamlingen i Norge siden pandemien rammet samfunnet endte som en fest. I sluttminuttene gikk bølgen rundt Ullevaal gang på gang, og etter sluttsignalet løp de norske æresrunde.

Men det ble tett og tøft og vanskelig mot Montenegro, akkurat som Ståle Solbakken hadde varslet. Mot slutten byttet landslagssjefen ut kaptein Martin Ødegaard med en tredje midtstopper i Stian Gregersen, og Norge måtte hale poengene i land.

– Jeg er veldig stolt av gutta, for vi var i kjelleren. Kreftene tok slutt litt tidlig i dag. Kanskje var det litt naivt å gå ut i så høyt tempo. Vi presset dem godt, men det kostet krefter. Utladningen i Tyrkia var enorm, og vi måtte bruke byttekvota og endre formasjon noen ganger for å hale det i land, sa Solbakken.

Nå står bare en hjemmeseier mot Latvia om en drøy måned mellom landslaget og en finale om VM-plass mot Nederland.

Skåret i gleden var at Tyrkia vendte til seier i Latvia på overtid. Dermed er de fortsatt to poeng bak Norge, og et norsk tap i Rotterdam kan sende laget ned til tredjeplass.

Lønn som fortjent

Dødballtrener Bernardo Cueva fortsetter å gjøre seg fortjent til lønna. For annen kamp på rad siden han ble hentet inn ble det mål på hjørnespark.

Igjen startet det med en kort corner mellom Martin Ødegaard og Jens Petter Hauge. Denne gang fulgte en Hauge-pasning skrått ut til Marcus Holmgren Pedersen, som slo inn mot lengste stolpe. Der vant Stefan Strandberg i lufta og nikket inn foran mål. Ballen gikk over Andreas Hanche-Olsen, men falt ned foran Moi, som stupte fram og nikket den inn.

Montenegro protesterte iherdig og mente at Igor Vujacic skulle hatt frispark i duellen med Strandberg, men dommeren var ikke enig, og etter en kort VAR-sjekk var det klart at de norske ikke hadde jublet forgjeves.

Solbakken sa før kampen at de norske skulle flytte beina raskt og være ekstremt aggressive. Gjestene så ut til å ha fått akkurat samme beskjed fra sin sjef, og innledningsvis fikk de norske verken tid eller rom. Norge hadde ballen mye, men sjansene lot vente på seg.

Muligheter

Etter 26 minutter kom den første etter flott samspill mellom Marcus Holmgren Pedersen og Mats Møller Dæhli. Sistnevnte fikk plutselig rom å løpe i, og han skar inn fra siden og skrudde ballen mot hjørnet. Keeper Matija Sarkic strakte seg i full lengde og fikk så vidt slått til corner.

Etter ledermålet ble de norske litt passive fram mot pause og lot motstanderen krige seg inn i kampen.

Gjestene la ved pause om fra 4-5-1 til 4-4-2 for å jage målene som ville holdt liv i VM-håpet, men det var Norge som holdt på å score igjen da Birger Meling i det 51. minutt ble spilt til dødlinja og sentret til Moi, som ikke greide å stokke beina raskt nok til å score fra kloss hold.

Noen minutter senere satte Dæhli keeper på prøve, men så begynte det å snike seg inn defensive unoter i det norske spillet. Montenegro ble oppildnet av noen stygge norske balltap, og plutselig kom gjestene til virkelig farlige situasjoner.

Jubel

I det 58. minutt slo Stevan Jovetic en bakromspasning til Adam Marusic, som spilte ballen forbi Ørjan Nyland, men fikk den for langt foran seg til å kunne slå den i tomt mål.

Solbakken byttet inn en friskmeldt Veton Berisha og debutanten Dennis Johnsen, før det ble defensive bytter mot slutten. Johnsen skrek på straffe da han framspilt av Ødegaard gjorde en frekk dragning og skjøt ballen i armen på Zarko Tomasevic, men stopperen hadde hendene på ryggen.

Montenegro ga seg aldri og jaget utligning med nebb og klør. Det kostet mange gule kort, og på overtid ble Marko Vesovic utvist for to gule.

Spenningen ble punktert først da Moi skjøt inn 2-0-målet. Det utløste elleville norske jubelscener.