Norge kan likevel få OL-plass i ishockey – Kina risikerer utkastelse

Mats Zuccarello og de andre norske iskrigerne kan likevel havne i Beijing-OL. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Mats Zuccarello og de andre norske iskrigerne kan likevel havne i Beijing-OL. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kinas herrelag i ishockey kan miste plassen i vinter-OL på hjemmebane til vinteren fordi lagets nivå er for dårlig. I så fall vil Norge ta over plassen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det avslører den nyvalgte presidenten i Det internasjonale ishockeyforbundet (IIHF), Luc Tardif, overfor nyhetsbyrået AFP. Tardif sier at en avgjørelse skal tas i løpet av oktober.

– Dette spørsmålet melder seg helt klart for herrelaget, men ikke for kvinnene. Det skal spilles kamper med Kinas lag som skal følges av en IIHF-representant, og så vil en avgjørelse fattes, sier Tardif.

Ettersom Norge er det øverst rangerte laget som ikke kvalifiserte seg til OL, vil nordmennene få OL-plassen og gå inn i gruppe med Canada, Tyskland og USA dersom Kina fjernes fra turneringen.

Norsk mulighet

– Det stemmer. Vi er øverst på rankingen av de lagene som ikke er med i utgangspunktet. Vi ble orientert om dette på IIHF-kongressen i St. Petersburg i helgen, sier ishockeypresident Tage Pettersen til NTB.

Han vil ikke spekulere i hvor sannsynlig det er at Kina kastes ut av OL, men sier at Norges Ishockeyforbund må forberede seg på at det kan skje.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi som forbund må ta kontakt med IIHF for å få en avklaring så raskt som mulig. Det er ikke lenge til OL, sier Pettersen.

Norge tapte mot Danmark i den avgjørende OL-kvalifiseringskampen på Jordal Amfi i slutten av august. Danskene har havnet i OL-gruppe med Sveits, Tsjekkia og Russlands olympiske komité i Beijing.

Svakt

Kina er i utgangspunktet kvalifisert for OL-hockey som vertsnasjon, men er bare rangert som nummer 32 i verden av IIHF. Tardif er bekymret for nivået til det kinesiske laget, som ikke har spilt en kamp siden 2019.

– Å se et lag bli slått 15-0 er ikke bra for noen. Ikke for Kina, og ikke for ishockeyen.

– Om det ikke blir mulig med Kina, trenger vi en plan B, og rankingen sier at det er Norge, legger Tardif til.