Debutanten startet målfesten i VM-kvalifiseringen – Norges fotballkvinner slo Armenia 10-0

Landslagsdebutant Guro Bergsvand jubler etter å ha scoret det aller første målet i kvalifiseringen til VM i 2023, som ble innledet torsdag med fem kamper i Europa. Norge kjørte over Armenia. Foto: Terje Pedersen / NTB

Guro Bergsvand fikk æren av å score det aller første målet i kvalifiseringen til VM i 2023, da Norge kjørte over Armenia og vant 10-0 på Ullevaal stadion.

Sandviken-stopperen scoret før det var spilt ti minutter i hennes debutkamp. VM-kvalifiseringen ble innledet torsdag med fem kamper i Europa. Norge, som prøver å kvalifisere seg til sitt niende strake VM-sluttspill, scoret først.

Lisa-Marie Utland spilte den andre omgangen og noterte hattrick, mens lagkaptein Caroline Graham Hansen fullførte sitt hattrick da hun sendte ballen i krysset med kampens siste spark.

Julie Blakstad scoret sitt første landslagsmål og bidro også med to assist, mens Guro Reiten hadde tre assist. Karina Sævik og Elisabeth Terland scoret også.Det var en svak motstander som gjestet Oslo, men Norge pyntet ytterligere på sin enestående statistikk i VM-kvalifiseringskamper, med den 32. seieren på 33 kamper.

Det var også en positiv resultatsvingning på 17 mål etter at Norge i sin forrige landkamp måtte tåle det styggeste tapet i kvinnelandslagets historie, 0-7 mot Nederland i juni.

– Det er kjempebra, og jeg er kjempefornøyd med prestasjonen vi gjør i dag. Vi visste at vi kom til å ha mye spilleovertak, men det er alltid et spørsmål hvilken uttelling man får. Jeg synes faktisk vi kunne hatt enda bedre uttelling i første omgang, sa landslagssjef Martin Sjögren.

Han stilte opp laget i en helt ny 3-4-2-1-formasjon med tre midtstoppere, blant dem debutanten Bergsvand og 50-kampjubilanten Maria Thorisdottir.

I det 10. minutt kom Blakstad til innlegg fra venstre. Liana Ghazaryan klarerte i duell med Graham Hansen i målgården, men ikke lenger enn til Bergsvand, som kunne bredside ballen i hjørnet.

Enveiskjøring

Det var enveiskjøring fra første spark, men gjestene forsvarte seg innbitt og tvang de norske til å vente på flere scoringer. Det var spilt nesten en halvtime da Graham Hansen doblet ledelsen på et straffespark hun selv skaffet.

Maria Sakhinova løftet armene foran kroppen da hun blokkerte et skudd fra Barcelona-stjernen, som slo straffen flatt i hjørnet. Det var klarere straffe da Anna Dallakyan noen minutter senere blokkerte Guro Reitens skudd med armen, men da lot dommeren det gå.

I det 38. minutt fikk de norske omsider litt bakrom, og Graham Hansen spilte fram Emilie Haavi, som serverte midtspiss Sævik innlegget til 3-0.

Lisa-Marie Utland kom inn for Sævik ved pause og scoret med sin første berøring da hun i det 47. minutt strakk fram foten på Blakstads innlegg.

Caroline Graham Hansen scorer på straffe i VM-kvalifiseringskampen mot Armenia på Ullevaal stadion. Foto: Terje Pedersen / NTB

Haavi noterte sin annen assist da hun framspilt av Graham Hansen serverte Blakstad innlegget til 5-0 i det 62. minutt. Graham Hansen gjorde 6-0 i det 78. minutt etter veggspill med Reitan, og minuttet senere fikk Reiten en ny assist da hun serverte Utland.

I det 87. minutt fullførte Utland sitt hattrick da hun satte inn et hjørnespark fra Reiten, som dermed fikk hattrick i målgivende pasninger. Rett før slutt scoret innbytter Elisabeth Terland, mens Graham Hansen satte punktum på overtid.

20 på rad

Mens Norges landslag for menn strever med å bryte en sluttspilltørke som har vart i over 20 år, har kvinnelandslaget kvalifisert seg til 20 EM- og VM-sluttspill på rad. Norge har vært med i alle de åtte VM-sluttspillene som er avviklet.

Kampen mot Armenia var første steg på veien mot sluttspillet i Australia og New Zealand i 2023. Kampen gikk som det måtte mot et lag som er nummer 128 på Fifa-rankingen og aldri har tatt poeng i en VM-kvalifisering.

Motstanden blir tøffere etter hvert. I Belgia fikk Norge den høyest rangerte motstanderen fra seedingsnivå to, og i Polen den trolig sterkeste fra seedingsnivå tre. Polen (borte) og Belgia (hjemme) er motstandere i oktober, men først skal Norge til Kosovo tirsdag.