Salum Kashafali med Paralympics-gull og ny verdensrekord: – Jeg er bare helt fantastisk glad

Salum Kashafali tok OL-gull på 100 meter i paralympiske leker i Tokyo søndag.
Salum Kashafali tok OL-gull på 100 meter i paralympiske leker i Tokyo søndag. Foto: Torstein Bøe / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den norske sprinteren Salum Kashafali (27) sikret Paralympics-gull på 100 meter med ny verdensrekord på tiden 10,43. – Det er surrealistisk, sa han etterpå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Erna Solberg (H) gratulerte ham på sin Twitter-konto. Der hyllet hun bergenserens seier.

«Gratulerer med verdensrekord og gull i Tokyo, Salum Kashafali. Du er et fantastisk forbilde», skrev Solberg.

Kashafali fikk også tilsvarende melding fra kong Harald og prinsesse Märtha Louise: «Vi sender våre hjerteligste gratulasjoner med et imponerende løp og gullmedalje på dagens 100 meter under De paralympiske leker i Tokyo!».

Det var knyttet stor spenning til om den Kongo-fødte nordmannen kunne innfri favorittstempelet han hadde før finaleløpet.

Kashafali er verdensrekordholder og noterte ny paralympisk rekord på 10,46 sekunder da han løp inn til finaleplass i forsøksheatet.

(Saken fortsetter under bildet)

Salum Kashafali setter i et jubelbrøl etter at han passerte målgang på 100 meter i Paralympics. Foto: Torstein Bøe / NTB
Salum Kashafali setter i et jubelbrøl etter at han passerte målgang på 100 meter i Paralympics. Foto: Torstein Bøe / NTB

Soleklart

Kashafalis tid forbedret den paralympiske rekorden med tre tideler, og tiden er bare ett hundredels sekund bak hans egen verdensrekord fra Bislett Games i juni 2019. Den lød på 10,45.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og Kashafali innfridde. Tiden på 10,43 holdt både til gull og ny verdensrekord. Han vant foran amerikanske Noah Malone som løp inn til 10,66. Russeren Roman Tarasov tok bronsen med 10,88.

Det ble en soleklar seier for bergenseren.

– Det er surrealistisk. Du har sett for deg at du tar gullet, men er likevel veldig overrasket når du kommer i mål. Jeg vet ikke hvordan jeg skal forklare det, jeg er bare helt fantastisk glad, sa Kashafali til NRK etter seieren.

Oppnådd alt

Han sier at han nå har oppnådd alt som han ville oppnå, men at han forventet tøff kamp i finalen.

– Det er verdens beste sprintere. Alt kan skje på 100 meter, konstaterte han.

Sprinteren har en medfødt netthinnesykdom og løp i klassen T12 for synshemmede.

Han flyttet med familien til Norge i 2003, som kvoteflyktning fra Kongo. Han var da ni år gammel og har siden skaffet seg norsk statsborgerskap.

Nå har han altså sikret gull for landet. – Dette gullet er til hele veien fra Kongo til Norge. Jeg gleder meg til å komme hjem til feiring, sa han.