IOC-styret får rett til å fjerne idretter fra OL-programmet

Thomas Bach (til h,) og hans IOC-styre kan heretter fjerne idretter fra OL-programmet uten å spørre IOC-medlemmene først. Foto: Eugene Hoshiko, AP / NTB
Thomas Bach (til h,) og hans IOC-styre kan heretter fjerne idretter fra OL-programmet uten å spørre IOC-medlemmene først. Foto: Eugene Hoshiko, AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Styret i Den internasjonale olympiske komité (IOC) fikk søndag makt til å fjerne idretter eller øvelser fra OL-programmet uten å spørre IOC-medlemmene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere kunne styret bare anbefale dette, men saken måtte legges fram for IOC-medlemmene i plenum. Under den 138. sesjonen, avholdt ved avslutningen av Tokyo-lekene, fikk styret utvidet makt.

Det kan være faretruende for vektløfting, som har slitt med mange dopingsaker og et skandalebefengt internasjonalt forbund.

Fortsatt må permanent fjerning av en idrett besluttes ved avstemning blant alle medlemmene, men styret kan alene beslutte midlertidig tap av plass i OL-programmet. Dette kan gjøres om et særforbund ikke etterfølger avgjørelser truffet av IOC-styret eller om særforbundet opptrer på en måte som kan skade OL-bevegelsens ry.

I trøbbel

Vektløfting har vært på OL-programmet helt siden de første moderne lekene i 1896, men IOC reduserte antall vektklasser og har truet med å fjerne sporten fra programmet om ikke reformer gjennomføres.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Boksing har også vært i trøbbel. Det internasjonale forbundet Aiba ble fratatt retten til å stå som arrangør under lekene i Tokyo, og konkurransene ble i stedet avviklet av en komité under ledelse av turnpresident Morinari Watanabe.

IOC-styret består av president Thomas Bach, fire visepresidenter og 10 øvrige medlemmer som velges til fireårsperioder av de øvrige medlemmene under sesjoner.

Hyllet lekene

Bach hyllet Tokyo-lekene som «svært suksessrike» og gjentok uttalelsen om at utøverne ga lekene sjel selv om konkurransene foregikk for tomme tribuner.

Som takk til de japanske vertene bryter IOC tradisjonen ved å tildele ikke bare organisasjonskomiteens leder Seiko Hashimoto den olympiske orden i gull, men også statsminister Yoshihide Suga og Tokyo-guvernør Yuriko Koike.

Toshiro Muto, direktør i organisasjonskomiteen, får den olympiske orden i sølv.