Van Gaal gjør Nederland-comeback – møter Solbakken i første trenerduell

Louis van Gaal er tilbake som nederlandsk landslagssjef. Foto: Martin Meissner / AP NTB
Louis van Gaal er tilbake som nederlandsk landslagssjef. Foto: Martin Meissner / AP NTB Foto: NTB

Louis van Gaal (69) er tilbake som Nederlands landslagssjef i fotball sju år etter at han ga seg i jobben. Hans første test kommer mot Norge på Ullevaal.

Nederlands fotballforbund bekreftet ansettelsen onsdag på sitt nettsted.

Kontrakten er på 18 måneder, og van Gaal får i oppgave å lede «Oranje» til VM i Qatar mot slutten av 2022. Van Gaal får også lede landet i VM dersom Nederland kvalifiserer seg.

– Nederlandsk fotball har alltid stått mitt hjerte nær, og å være trener for landslaget er etter mitt syn en viktig posisjon for utviklingen av vår fotball, sier van Gaal.

Comeback

Han har tidligere ledet det nederlandske herrelandslaget i to perioder (2000-2002 og 2012-2014). Det siste han gjorde med Nederland før han ble Manchester United-manager foran 2014/15-sesongen, var å ta bronse i VM i Brasil.

Nå er det klart at trenerveteranen returnerer og erstatter Frank de Boer, som ga seg etter EM-skuffelsen i sommer. Nederland røk ut i åttedelsfinalen mot Tsjekkia.

Van Gaal har ikke trent et lag siden han fikk sparken i United i 2016. Året etter uttalte han at karrieren var over, men en tredje periode som landslagssjef fristet ham ut av pensjonistlivet.

Første test mot Norge

Norge blir van Gaals første oppgjør tilbake i manesjen. Kampen på Ullevaal stadion 1. september er en del av VM-kvalifiseringen, der Nederland står med seks poeng og er toer bak Tyrkia i gruppe G etter tre kamper.

Ståle Solbakkens norske mannskap og Montenegro har også seks poeng. Tyrkerne topper med sju.

Ettersom bare førsteplassen i gruppen blir direkte kvalifiserte til VM, blir landskampen på Ullevaal særdeles viktig for begge lag. Norges Fotballforbund håper på å fylle hjemmearenaen med 75 prosent av kapasiteten og har sendt inn søknad om det til kulturdepartementet.

Dersom NFF får søknaden innvilget, vil det bety at i overkant av 22.000 mennesker vil få slippe inn på Ullevaal 1. september.

Personvernpolicy