Herman Tomasgaard seilte til bronse i Laser – første norske seilermedalje på 17 år

<p>Hermann Tomasgaard hoppet i vannet i glede da det var klart at han hadde vunnet OL-bronse i seiling. Foto: Heiko Junge / NTB</p>
Hermann Tomasgaard hoppet i vannet i glede da det var klart at han hadde vunnet OL-bronse i seiling. Foto: Heiko Junge / NTB

Hermann Tomasgaard lå an til sølv i Laser-klassen i seiling, men måtte nøye seg med bronse etter å ha blitt passert av kroatiske Tonci Stipanovic på tampen.

Tomasgaard hadde 2.-plassen etter de ti innledende seilasene og prøvde å forsvare den mot Stipanovic og kypriotiske Pavlos Kontides, men måtte gi tapt for kroaten helt mot slutten av medaljeseilasen.

Han seilte inn til 7.-plass i medaljeseilasen, tre plasser bak Stipanovic, men bare en bak Kontides. Dermed kunne han juble for bronse. Han hoppet i vannet i pur glede da det var klart at medaljen var hans.

– Det føles veldig, veldig bra nå. Det er en stor lettelse. Jeg har vært stresset i lang tid. Jeg seilte ikke mitt beste løp, men jeg klarte å lime det sammen så det holdt. Det så skummelt ut flere ganger, sa Tomasgaard til Discovery.

Han endte 3 plasspoeng bak Stipanovic, men 3 poeng foran Kontides. Dermed har Norge tatt OL-medalje i seiling for første gang siden 2004.

Matt Wearn fra Australia hadde en så stor ledelse at gullet allerede var sikret. Han trengte bare å fullføre medaljeseilasen, men avsluttet med stil og tok 2.-plass, slått bare av franske Jean Baptiste Bernaz som ledet fra start til mål.

Fakta om Hermann Tomasgaard

Dette er OL-seileren Hermann Tomasgaard:

* Alder: 27 år (Født 1. april 1994)

* Seilforening: Kongelig Norsk Seilforening

* Båttype: Laser standard

* Trener: Anton Garotte

* Verdensranking: 4

* OL-deltakelser: 1 (Tokyo i 2021)

* OL-medaljer: Bronse i Laser (2021)

* VM-medaljer: Gull i RS tera (2008), sølv i Laser 4.7 (2009), to sølv i U21-klassen i Laser standard.

* EM-medaljer: Sølv i Laser standard (2018), ett sølv i U21-klassen i Laser standard.

* Aktuell: Tok søndag OL-bronse i Laser-klassen i Tokyo. Det var Norges første medalje i seiling på 17 år.

Poengsystemet i seiling baseres på plassiffer fra hver seilas, der utøverne får stryke sin dårligste plassering. I medaljeseilasen dobles plasseringen slik at prestasjoner der belønnes høyere.

TV-Guiden: Dette skjer i OL i dag

Medaljedrama

Etter de ti innledende seilasene var Tomasgaard på 2.-plass med plassiffer 71 (etter en strykning), tre foran Stipanovic og fem foran Kontides. Begge de sistnevnte har OL-sølv fra før, henholdsvis i 2016 og 2012.

Herman Tomasgaard i aksjon i Laser i OL. Foto: Heiko Junge / NTB
Herman Tomasgaard i aksjon i Laser i OL. Foto: Heiko Junge / NTB

Ut fra start valgte Tomasgaard en noe annen kurs enn sine tøffeste medaljerivaler. Ved første runding var han på 8.-plass, tre plasser bak Stipanovic og to bak Kontides. Da var kroaten oppe på sølvplass.

På neste strekk passerte nordmannenn både Stipanovic og Kontides og rundet neste bøye som nummer seks, to plasseringer foran kroaten og tre foran kyprioten. Tomasgaard var oppe på sølvplass igjen, mens tyske Philipp Buhl da lå an til bronse.

Tomasgaard fortsatte å finne gode vindforhold og var oppe på 2.-plass underveis mot tredje bøye før han rundet som nummer seks med Stipanovic og Kontides like bak seg.

Sølvet glapp

Inn mot den siste bøyen fulgte han Stipanovic tett, men sørkoreanske Ha Jee-min og Kontides kom mellom rett før runding. Dermed forsvant sølvet, men Tomasgaard holdt finske Kaarle Tapper bak seg og holdt seg dermed på medaljeplass.

Tomasgaard hadde serien 3-18-15-2-6-8-10-5-19-4 i de innledende seilasene.

35 jolleseilere deltok i Laser-klassen.

Personvernpolicy