Dressel satte verdensrekord – drømmen om seks gull likvel knust

Caeleb Dressels drøm om seks gull i Tokyo-OL ble knust på den blandede stafetten over 4 x 100 meter medley. Foto: Gregory Bull, AP / NTB
Caeleb Dressels drøm om seks gull i Tokyo-OL ble knust på den blandede stafetten over 4 x 100 meter medley. Foto: Gregory Bull, AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Caeleb Dressel satte verdensrekord da han vant 100 meter butterfly i OL, men drømmen om seks gull i Tokyo-OL ble knust en drøy time senere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 24-årige amerikanske svømmestjernen tok sitt tredje gull i lekene da han fosset inn til 49,45 og barberte fem hundredeler av sin egen verdensrekord. Kristof Milak på sølvplass satte europarekord med 49,68, men ble likevel slått med 23 hundredels sekund.

– Jeg gleder meg til flere dueller mot ham. Jeg tror vi kan presse hverandre til stadig bedre tider og kanskje kommer under 49 sekunder, sa den 21-årige ungareren.

En halvtime senere noterte Dressen beste tid i semifinalen på 50 meter fri med 21,42, men planen om å gjøre rent bord med seks gull på like mange øvelser ble knust i 4 x 100 meter medley for blandet lag, en øvelse som var på OL-programmet for første gang.

En strategisk tabbe sørget for det. Amerikanerne satte opp Dressel på ankeretappen i 100 meter fri, mens alle andre lag valgte en kvinne på den etappen. Da Dressel stupte i bassenget, var USA på sisteplass over åtte sekunder etter lederen, og det var umulig å hente inn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Uakseptabelt

Dressel noterte klart beste tid (46,99), og svømte over fem sekunder raskere enn vinnerlagets ankerkvinne, men greide ikke å svømme laget lenger opp enn til 5.-plass.

– Femteplass er uakseptabelt for USA. Dette svir, sa Dressel.

Storbritannia vant på verdensrekordtiden 3.37,58. På laget svømte Kathleen Dawson, Adam Peaty, James Guy og Anna Hopkin.

USA var alene også om å velge en kvinne på brystetappen, og Lydia Jacoby tapte over åtte sekunder til britiske Peaty, minst fem sekunder til alle andre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dressel er klar for to nye finaler søndag. Med seks gull ville han vært fjerde svømmer, og femte utøver uansett idrett, med så mange gull i ett OL. Michael Phelps gjorde det to ganger, med seks i 2004 og åtte i 2008.

Ledecky-revansj

Katie Ledecky fikk revansj på australske Ariarne Titmus etter to nederlag tidligere i lekene og svømte inn til gull på 800 meter fri med 8.12,57 etter å ha ledet hele veien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Titmus vant både 200 og 400 meter fri, men hun måtte nøye seg med sølv selv om hun satte australsk rekord på 8.13,83. De to var i en klasse for seg.

– Jeg kunne se henne hele veien. Jeg visste at jeg måtte ha en luke før de siste lengdene, for jeg kan ikke stå mot spurten hennes, sa Ledecky.

Hun vant øvelsen for tredje gang på rad i olympiske leker. Hennes medaljefangst i Tokyo ble to gull og to sølv, og hun er første kvinnelige svømmer med seks individuelle OL-gull i karrieren.

Det ble australsk gull på 200 meter rygg for kvinner ved Kaylee McKeown. Det var den sjette gullmedaljen for Australias kvinnelige svømmere.