Yang ble første gullvinner i Tokyo: – En jubileumsgave til kommunistpartiet

Yang Qian jubler på seierspallen etter å ha blitt Tokyo-lekenes første gullvinner med seier i luftrifle. Foto: Alex Brandon, AP / NTB
Yang Qian jubler på seierspallen etter å ha blitt Tokyo-lekenes første gullvinner med seier i luftrifle. Foto: Alex Brandon, AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

21-årige Yang Qian sørget for at Kinas flagg var det første som ble heist i en seiersseremoni i Tokyo-OL. Hun vant luftrifle på dramatisk vis.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter å ha skutt bare tiere gjennom hele finalen måtte Yang nøye seg med 9,8 for sitt aller siste skudd. Hennes russiske gullrival Anastasia Galasjina hadde gullet langt nede i lomma, men greide bare 8,9 med sitt siste skudd, og dermed vant Yang med sju tidels poeng.

Galasjina ledet med 0,1 poeng før de to siste skuddene og med 0,2 poeng før det aller siste.

– Gullet er en gave til det kinesiske kommunistpartiet, som feirer 100-årsjubileum i år, sa Yang etter å ha fått gullmedaljen overrakt av IOC-president Thomas Bach, som kom med den på et fat. På grunn av koronaregler måtte hun selv henge den om halsen sin.

Nasjonalsangen måtte hun synge med munnbind på.

Tatt av nerver

Yang holdt nervene under kontroll i en spennende finale, selv om det aller siste skuddet ikke satt helt som det skulle.

– Jeg jobbet med innstillingen gjennom hele konkurransen, og med å roe nervene. Jeg synes jeg er flink til det, sa hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Galasjina medga at nervene spilte henne et puss da alt skulle avgjøres.

– Jeg gjorde som ved alle de andre skuddene og fokuserte bare på det jeg skulle gjøre, men kanskje ble jeg tatt av nervene, sa sølvvinneren.

Best da det gjaldt

Yang ble bare nummer seks i kvalifiseringen, Galasjina nummer åtte. Der var norske Jeanette Hegg Duestad overlegen og satte europarekord med 632,9 poeng. Duestad skjøt 80 skudd i kvalifisering og finale, samtlige i tieren. Likevel ble det bare fjerdeplass.

Nina Christen fra Sveits tok bronsen. Hun var nummer sju i kvalifiseringen.