Lagkameratene om Tufte: – Jeg er en av få som tør å si nei til ham

Roerne f.v.: Erik Solbakken, Olaf Tufte, Oscar Helvig og Martin Helseth under en pressekonferanse etter trening i den norske dobbelfireren på roarenaen Sea Forest Park i Tokyo onsdag. Det er syende gang veteranen Olaf Tufte deltar i sommer OL.
Foto: Heiko Junge / NTB
Roerne f.v.: Erik Solbakken, Olaf Tufte, Oscar Helvig og Martin Helseth under en pressekonferanse etter trening i den norske dobbelfireren på roarenaen Sea Forest Park i Tokyo onsdag. Det er syende gang veteranen Olaf Tufte deltar i sommer OL. Foto: Heiko Junge / NTB Foto: NTB

Den norske dobbeltfireren med veteran Olaf Tufte i spissen er en forskjellig og sammensatt gruppe. Bare positivt, mener kvartetten på medaljejakt i Tokyo.

– Man begynner å bli vant til det. Det er som å ha med pappa på tur. Han har vært med så mange år at han vet hva han driver med. Vi har lært mye, og vi gjør det fremdeles. Det er bare å suge til seg alt vi kan av kunnskaper, sier Martin Helseth når NTB møter ham i forkant av lekene i Japan.

Sammen med Erik Solbakken, Oscar Stabe Helvig og Tufte jakter de på edelt OL-metall i Tokyo i sommer. I dobbeltfireren må alt stemme for alle mann om man skal kjempe i toppen. I båten sitter det fire forskjellige personligheter, men som ifølge laget selv har funnet en god dynamikk.

Alle er stort sett enige om at Tufte er sjefen.

– Ja, og den rollen tar han i aller høyeste grad også. Det har nok vært bra for oss på mange måter. At noen kan si litt tydelig fra hvordan vi skal gjøre ting. Det har vært litt samlende. Det har vært superbra fra vi begynte i rundt 2017, sier Erik Solbakken.

Etter en dårlig sesongstart har 2.-plassen i den siste verdenscupregattaen før OL i Sveits i juni gitt en ny tro på medalje, og kvartetten er outsidere til en pallplass i sommerlekene. Fredag starter OL for de fire kameratene med forsøksheat.

Flat struktur

Oscar Helvig er den i båten som meldes å være den som oftest tør å gå imot den erfarne medaljegrossisten fra Horten.

– Jeg tror kanskje jeg er en av få som tør å si fra til ham, sier Helvig, som mener det gir framgang.

– Det er viktig at vi har litt flat struktur i båten og tør å si fra, legger han til.

45 år gamle Tufte deltar i sine sjuende sommerleker. I fire av dem har han tatt medalje. I 2004 og 2008 ble det gull i singlesculler, mens i 2000 og 2016 tok han sølv i doublesculler.

Den meritterte veteranen har en del å lære bort, men vedgår at han også lærer mye.

– Jeg har i utgangspunktet en litt større ryggsekk enn de andre gutta, men jeg tenker meg ikke på meg selv så mye som en far. Jeg er en del av et lag. Vi prøver å gjøre hverandre gode, sier Tufte.

– Jeg er gjerne 25

Han som beskriver sine lagkamerater slik:

– Martin er treningstalentet som tåler å trene mye og har også gjort det.

– Oscar er følelsesorganet vårt. Han har veldig følelse for rotaket.

– Erik er en veldig god lagspiller som er god til å sitte på rytmen og holde på samholdet.

Tufte hevder Solbakken og ham selv av og til bytter litt på rollene i laget.

– Erik er kanskje den av oss som er eldst i hodet. Jeg er gjerne 25, mens han er 50, sier Tufte og trekker på smilebåndet.

Personvernpolicy