Slår full alarm etter EM-kamp: Nå må tusenvis av tilskuere coronatestes

<p>Danmarks supportere viser bannere for Christian Eriksen, den danske spilleren som kollapset under kampen mot Finland lørdag 12. juni, under EM 2020-fotballmesterskap gruppe B-kamp mellom Danmark og Belgia, på Parken stadion i København, torsdag 17. juni, 2021. (Wolfgang Rattay, Pool via AP)</p>
Danmarks supportere viser bannere for Christian Eriksen, den danske spilleren som kollapset under kampen mot Finland lørdag 12. juni, under EM 2020-fotballmesterskap gruppe B-kamp mellom Danmark og Belgia, på Parken stadion i København, torsdag 17. juni, 2021. (Wolfgang Rattay, Pool via AP) Foto: Wolfgang Rattay / AP

Danske helsemyndigheter har avdekket at flere tilskuere var bærere av den svært smittsomme Delta-varianten under en EM-kamp med nesten fulle tribuner.

Under kampen mellom Danmark og Belgia i gruppespillet var sto patriotiske dansker tett i tett mens de heiet frem sine landslagsspillere.

Munnbindene var borte, tilskuerene sto side om side, mange ropte og sang av full hals, mens andre omfavnet hverandre underveis i kampen.

Nå blir fotballjubelen erstattet med frykt for hva som kan ha skjedd i løpet av de 90 minuttene kampen pågikk, i pausen og idet folkehavet beveget seg inn og ut av stadion.

Ber 4.000 tilskuere teste seg umiddelbart

Ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed og Dansk-Boldspil-Union (DBU) var minst tre av tilskuerne smittet av Delta-varianten da kampen pågikk.

Derfor oppfordres nå om lag 4.000 tilskuere som hadde plasser på C-tribunen til å avlegge en coronatest umiddelbart. Arbeidet med smittesporing er i gang for fullt.

– Styrelsen for Patientsikkerhed ber tilskuere i seksjonene 1, 2, 3, 4, 6 og 7 på C-tribunen i kampen mellom Danmark og Belgia 17. juni om å ta en PCR-test hurtigst mulig . Ingen anbefaling om isolasjon. Enkelte tilskuere er testet positivt med Delta-varianten, heter det i uttalelsen som er gjengitt av Ekstra Bladet.

– Det er en variant vi er bekymret for

Fagdirektør i Statens Serum Institut, Tyra Grove Krause, advarte nylig danskene mot den nye indiske varianten som nå sprer seg i raskt tempo over hele Europa.

– Det er en variant vi er bekymret for, og som vi veldig gjerne vil holde nede så lenge vi kan. Det skyldes at den ifølge engelske myndigheter er opp til 50 prosent mer smittsom og trolig mer alvorlig enn andre varianter, sa Krause.

Kampen mellom Danmark og Belgia i Parken i København endte for øvrig 1-2. I den siste gruppespillkampen vant Danmark overlegent 4-1 mot Russland, og er dermed klar for avansement.

Personvernpolicy