Paraglider skadet tilskuere før avspark i München – Greenpeace beklager

De tyske spillerne ser på mens en mann i motorisert paraglider lander på banen rett før avspark i EM-kampen i München tirsdag. Foto: Alexander Hassenstein, Pool via AP / NTB
De tyske spillerne ser på mens en mann i motorisert paraglider lander på banen rett før avspark i EM-kampen i München tirsdag. Foto: Alexander Hassenstein, Pool via AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En miljøaktivist i paraglider landet på gressteppet på EM-stadion i München rett før avspark mellom Tyskland og Frankrike. Flere mennesker ble skadd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Uefa behandles flere tilskuere på sykehus for skader de ble påført som følge av det man beskriver som en «hensynsløs og farlig» handling. Tysklands fotballforbund fordømmer aksjonen.

Stuntet var ledd i en Greenpeace-markering mot biler som bruker fossildrivstoff. Organisasjonen beklager i ettertid hendelsen.

– Denne protestaksjonen hadde ikke til mål å forstyrre kampen eller skade mennesker. Vi håper at det går bra med alle og at ingen ble alvorlig skadd. Greenpeace-aksjoner er alltid fredelige og frie for vold. Dessverre gikk ikke alt etter planen denne gang, skriver Greenpeace på Twitter.

Farlig

På vei ned kom mannen i den motoriserte paraglideren borti en av linene som brukes til å styre det bevegelige kameraet over banen. Han kom seg fri, men fikk kurs rett mot publikum. I siste øyeblikk greide han å styre slik at han i stedet landet på banen mens lagene sto oppstilt foran avspark.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter mannens sammenstøt med linen falt løse deler ned på tribunen og banen. Frankrikes landslagssjef Didier Deschamps ble observert da han dukket unna for å unngå å bli truffet.

Paraglideren skal ha truffet noen personer på tribunen før den nådde gressteppet.

– Flere personer ble skadd og behandles nå på sykehus, heter det i en uttalelse fra Uefa.

En polititalsmann opplyser til Bild at mannen påførte to personer skader som var så alvorlige at de måtte sendes til sykehus. Hos en av dem er det mistanke om bruddskader i ansiktet.

Blir trolig siktet

Mannen i paraglideren ble ført bort av sikkerhetsvakter og ble ifølge Bild pågrepet av politiet. Det vurderes å sikte ham for flere ulike lovbrudd.

– Myndighetene vil treffe de nødvendige tiltak, skrev Uefa.

– Vi i Tysklands fotballforbund fordømmer selvsagt denne handlingen. Han satte andre i fare, og det er uakseptabelt, sa en talsmann for DFB.

Kampen startet til oppsatt tid og ble gjennomført uten ytterligere forstyrrelser.