Brasil drar ifra i VM-kvalifiseringen – og spiller Copa America

Richarlison (t.v.), Neymar og de andre Brasil-stjernene danser seg mot fotball-VM i Qatar. Foto: Jorge Saenz / AP / NTB
Richarlison (t.v.), Neymar og de andre Brasil-stjernene danser seg mot fotball-VM i Qatar. Foto: Jorge Saenz / AP / NTB Foto: NTB

Brasils fotballherrer styrket tirsdag grepet om billetten til neste års VM. Superstjernen Neymar var sentral i 2-0-seieren over Paraguay på bortebane.

Paris Saint-Germain-angriperen scoret allerede etter tre minutter, og på overtid var han nest sist på ballen da Lucas Paqueta fikset tomålsseier i Asuncion.

Det var Brasils første borteseier mot Paraguay siden 1985. Neymar og co. har radet opp seks strake seirer i den søramerikanske VM-kvalifiseringen, den beste starten landet har hatt på over 50 år.

– Vi scoret tidlig i første omgang, og det roet oss ned og lot oss spille ballen rundt. Paraguay ble nødt til å jage hele kampen, sa midtstopperen Marquinhos etter kampen.

Hans klubbkamerat Neymar har scoret fem mål i kvalifiseringen og topper scoringslisten sammen med Bolivias Marcelo Martins. Med 18 poeng er Brasil allerede seks foran toer Argentina, som spilte 2-2 borte mot Colombia tirsdag.

Uro

Oppladningen til Paraguay-kampen har vært preget av uro i og rundt det brasilianske landslaget.

Laget truet med å boikotte Copa America ettersom mesterskapet ble flyttet til nettopp Brasil bare 13 dager før turneringsstarten. Og søndag ble landets fotballpresident, Rogerio Caboclo, suspendert fra stillingen sin på grunn av anklager om seksuelt overgrep.

Caboclo skal ha varslet at han på grunn av Copa America-bråket ville sparke landslagssjef Tite etter tirsdagens kamp, men det er han ikke lenger i posisjon til. Spillerne varslet dessuten etter kampen at de kommer til å spille turneringen, selv om de stadig ikke er fornøyde med håndteringen.

– Av ulike årsaker, humanitære og profesjonelle, er vi ikke tilfredse med måten Conmebol (Sør-Amerikas fotballforbund) har håndtert Copa America på. Alt tyder på at prosessen har vært mangelfull, og vi er imot avviklingen av Copa America. Men vi sier aldri nei til å spille for Brasil, sier spillerne i en felles uttalelse.

Sent ute

Copa America skulle egentlig vært spilt i fjor, men ble utsatt ett år på grunn av koronapandemien og spilles i perioden 13. juni til 10. juli. Helseeksperter advarte sterkt mot å flytte turneringen til Brasil, som har vært hardt rammet av covid-19, men Conmebol gjorde det likevel.

Så sent som 20. mai ble Colombia fratatt Copa-vertskapet på grunn av den politiske uroen i landet. Senere ble mesterskapet flyttet fra Argentina på grunn av koronasituasjonen der.

Copa America starter uten tilskuere på tribunen, men Conmebol presser angivelig på for å få publikum senest til finalen.

Brasil åpner turneringen mot Venezuela søndag.

Personvernpolicy