Daniel-André Tande vil tilbake til Planica: – Jeg gleder meg egentlig litt til det

Skihopper Daniel-André Tande. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Skihopper Daniel-André Tande. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skihopper Daniel-André Tande (27) snakker ut etter skrekkfallet i skiflygingsbakken i Planica før påske. Han gleder seg til å dra tilbake.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uhellet skjedde i en prøveomgang. I etterkant fikk han påvist brudd i kragebeinet og en punktert lunge. Kongsberg-hopperen ble i etterkant lagt i kunstig koma for å roe ned hjernen og kroppen. Han har vært sykmeldt og utilgjengelig for pressen siden.

– Det går bra. Jeg surrer på med mitt. Begynt å trene mer normalt igjen. Det er godt, sier hopperen til hopplandslagets egen Youtube-kanal.

– Jeg husker absolutt ingenting. Det siste jeg husker, er dagen før vi reiste til Slovenia. Jeg gikk tur med søsteren og samboeren hennes. Det er det siste, sier han.

Ikke redd

I begynnelsen av april ble 27-åringen fløyet med ambulansefly fra Ljubljana til Gardermoen. Deretter var han innlagt på Akershus Universitetssykehus en periode. Midt i forrige måned ble han utskrevet og fikk reise hjem.

Han sier han ikke er ferdig i verdenstoppen, og at han håper å hoppe igjen i juli. Foreløpig frykter han ikke å stå klar på hoppkanten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det gjenstår å se. Foreløpig er jeg ikke det (redd). Men det kan være kroppen reagerer litt første gang jeg skal hoppe igjen. Jeg ser ikke for meg at å hoppe normalbakke og storbakke blir problematisk. Første hopp i skiflyging vil nok ha mer nerver involvert og hakket mer nerver igjen i Planica, sier han.

Vil tilbake

Bakken i Planica blir viktig for Tande med å overkomme frykten.

– Jeg gleder meg egentlig litt til det. Det er noe jeg veldig lyst til å få til. Å beseire bakken på nytt og forhåpentligvis hoppe langt. Jeg har ikke lyst til at det skal være med på at jeg ikke kan hoppe i en helt sinnssyk bakke igjen.

Etter at uhellet skjedde og Tande lå på sykehus i Ljubljana, fikk han besøk av sin mor og samboer Anja.

– Det betydde mye. Jeg gråt godt da jeg så dem første gangen. Det hadde vært veldig fælt om jeg skulle ligge der alene uten noen til stede. Det er litt vanskelig å få med seg ting når man kommer ut av koma og er i den situasjonen hvor du blir bedøvet ned såpass mye, sier Tande.