Oslo kommune innrømmer glipp da ishockeylandslaget fikk reise hjem

Norges landslag i aksjon i ishockey-VM i Latvia forrige uke. Foto: Fredrik Hagen, Norges Ishockeyforbund / NTB
Norges landslag i aksjon i ishockey-VM i Latvia forrige uke. Foto: Fredrik Hagen, Norges Ishockeyforbund / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det norske ishockeylandslaget skal likevel ikke på karantenehotell og er sendt i hjemmekarantene. Oslo kommune erkjenner å ha feilvurdert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Generalsekretær Ottar Eide i ishockeyforbundet bekreftet den siste utviklingen i saken overfor NTB.

– Jeg har bare fått melding om at spillerne kan ha hjemmekarantene. Det er en beslutning som er tatt av en bemyndiget kommuneoverlege eller tilsvarende, sa generalsekretær Ottar Eide.

Han opplyste at omstendighetene rundt unntaket som er gitt er uklare, men pekte på at spillerne skulle vært på karantenehotell på Helsfyr i Oslo kommune.

– Alle var innstilt på karantenehotell, men hvordan det har skjedd at de har fått denne kontakten, vet jeg ikke. Om det er direkte fra kommunen, eller om det er våre medisinske folk som har kontakter eller bekjentskaper, vet jeg ikke, sa Eide.

Til NTB opplyser Kulturdepartementet at det ikke kjenner til vurderingene fra Oslo kommune og henviser derfor til den. Det har ikke lyktes NTB å få svar fra Oslo kommune.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helseetaten i Oslo Kommune har svart Aftenposten og sier det er gjort en feilvurdering.

– Oslo kommune har dimittert hockeylandslaget etter covid-19-forskriften 6-f som gir unntak for toppidrettsutøvere. Dessverre har ikke landslag, utover fotballandslaget, og ellers toppidrettsutøvere som konkurrerer eller forbereder seg til OL, unntak. Dermed er det gjort en uriktig vurdering, sier smittevernoverlege Frode Hagen til avisen.

– Kommunen gjør sitt ytterste for å følge opp hockeylandslaget og passe på at disse får nødvendige tester og oppfølging videre, sier Hagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ny vending

Ishockeylandslaget ankom tirsdag Gardermoen etter å ha spilt VM i Latvia. I henhold til nasjonale bestemmelser skulle de gå i karantene på hotell. Slik blir det nå ikke, til tross for at regjeringen så sent som mandag kveld kommuniserte ut at det ikke vil bli gitt unntak for flere deler av toppidretten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utøvere som er aktuelle for deltakelse i OL og Paralympics, samt nødvendig støtteapparat, ble nylig gitt tillatelse til å følge et tilpasset karanteneopplegg ved ankomst til Norge. Det samme gjelder profesjonelle toppfotballspillere som til daglig spiller i norske klubber og som returnerer etter landslagsoppdrag i utlandet.

Norges Ishockeyforbund ba om en tilsvarende tilpasning for VM-troppen etter hjemkomst fra Latvia, men fikk ikke innvilget dette. Tirsdag fikk spillerne likevel reise hjem.

Slipper ikke karantene

– Jeg synes for hele lagets del at dette er fantastisk hyggelig. Men jeg synes det er synd for alle som er profesjonelle utøvere som reiser rundt og konkurrerer. De må i etterkant finne åpningene når de kommer hjem selv, sier generalsekretær Eide.

– Det er ikke verdig, men det er slik regjeringen ønsker å ha det, tydeligvis. Det blir en litt uholdbar situasjon når alle må lete etter de rette personene å kontakte der de måtte havne på hotell, tilføyer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så sent som mandag kveld opplyste kulturminister Abid Raja (V) at regjeringen hadde gjort en ny samlet vurdering og konkludert med at toppidretten, inkludert hockeylandslaget, ikke ville få tilpasset sitt karanteneopplegg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har stor forståelse for at flere har ønsket seg tilpassede regler, men regjeringen er nødt til å se smittesituasjonen i sin helhet, sa statsråden.

Han varslet videre at en ny vurdering og eventuelt oppmyking ville komme først på trinn tre i regjeringens gjenåpningsplan. Den er tidfestet til midt i juni.

Solbakken-kritikk

Beslutningen om ikke å gi ishockeylandslaget unntak førte til sterke reaksjoner både fra de involverte og fra resten av idrettsmiljøet.

Fotballandslaget sjef Ståle Solbakken var blant dem som gikk tøft ut med kritikk mot regjeringen tirsdag.

Utøverne som i tiden framover er innvilget et tilpasset karanteneopplegg, slipper ikke karantene. De kan imidlertid gjennomføre denne der det er mulig å unngå nærkontakt med andre.